13 Mayıs 2024

BASKED, Yabancı Kuralına Dair 3 Önerisini Yayınladı

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi’nde takımlar, son 5 sezondur maç kadrolarında 5 yabancı oyuncu bulundurabiliyorlar. Bir süredir ligimizdeki yabancı sayısı kuralına dair tartışmalar sürerken Profesyonel Basketbolcular Derneği BASKED, bu konuya dair yeni bir açıklama yayınladı.

Daha önce yayınladığı açıklamada 5 yabancı kuralının devamını savunan BASKED, yaptığı yeni açıklamada 3 tavsiyede bulundu.

BASKED’den yapılan açıklama şu şekilde:

2010/11 sezonu itibariyle günümüze kadarki tüm istatistikleri karşılaştırdığımızda karşımıza çıkan grafikler sonucunda verimlilik olarak yerli ve yabancı sporcular için en verimli sistemin 5 yabancılı sistem olduğunu ifade etmiştik. Sizlerle bu analizi paylaşmamızın sonrasında da birçok fikir alışverişinde bulunduk. Bu istişarelerimiz doğrultusunda sürekli olarak yabancı kuralının değiştirilmesiyle bir kısır döngü haline gelen çözüm arayışımızın ülkemiz basketbolu adına gerçek anlamda fayda sağlamadığı düşüncesi ile farklı çözüm arayışlarına girdik. İstatistik olarak değerlendirdiğimizde elimize bazı veriler geçse de değişmesi halinde gerçek anlamda faydasını göreceğimize inandığımız önemli hususlar olduğu kanaatine vardık. Ülkemizdeki basketbolun tüm paydaşlarının çıkarlarını da eşit bir şekilde gözeterek milli takımımızın, kulüplerimizin, yerli ve yabancı sporcularımız, son olarak da altyapıdan A takıma yükselen sporcularımız adına faydalı olacağını düşündüğümüz bazı önerilerimizi sebepleri ile paylaşmak istiyoruz.

  1. Kadroda 5 veya 6 yabancı olmasına bakılmaksınız kulüplerin yıl boyunca çıkartacağı lisans sayısının 12+2+2 şeklinde toplam sayısı 16 ile sınırlandırılabilir. Bu sınır ile birlikte çıkartılabilecek yabancı oyuncu lisans sayısı en fazla 8 olacak. Ligin ilk yarısında 12 sporcunun yanına 2 sporcu için daha lisans çıkartılabilecek, ligin ikinci yarısıyla beraber her takıma 2 sporcu için daha lisans çıkarma hakkı verilecek. Takımlar sezonu 8 yerli 8 yabancı oyuncu ile kapatabilecek.

Neden 16 lisans;

Ligimizde birçok takım deneme yanılma yöntemi ile kontrat imzalıyor. Fazla lisans sayısının verdiği güvenle sene başında aldığı sporcunun kısa süredeki performansına bakarak yeni sporcu arayışlarına girebiliyor. Bu hem takımların kimyasının oluşmasına engel oluyor hem de sporcuya sabır gösterilmesi durumunda başarıya ulaşabilecek birçok sporcunun kariyerini etkiliyor. Sınırlı lisans sayısı ile takımlar hem daha dikkatli kadro kuracak hem de sene başı kontrat imzaladığı sporcunun bireysel gelişimi için çaba sarf edecektir. Takımlara eklenecek bireysel gelişim koçları da bu anlamda fayda sağlayabilir.

Ayrıca lisans sınırlaması ile birlikte takım içinde sürekli değişim olmayacağından sporcular arasındaki forma rekabeti artacaktır. Böylelikle takımlar başarı için sürekli yeni arayışa girmek yerine takımdaki sporcuların rekabeti ve gelişimi doğrultusunda kulüp için faydalı olacak sporculara adaletli süre dağıtacaktır.

  1. Ligimizde kıta dışından gelecek yabancı oyuncular için en az 1 yıl profesyonel liglerde oynamış olma şartı getirilebilir. Veyahut bu kural kadroda 6 yabancı olması durumunda (3+3), 5 yabancı olması durumunda (3+2) şeklinde bosman sporcu zorunluluğu olarak da yürürlüğe alınabilir.

Neden en az 1 yıl profesyonel lig;

Avrupa basketbolu için özellikle NCAA istatistikleri yanıltıcı olabiliyor. Bu bağlamda birçok kulübümüzün yeni mezun olmuş sporcuları takımlarına getirip hayal kırıklığı yaşadığını görebiliyoruz. Bunun önüne geçmek adına en az 1 yıl profesyonel liglerde oynamış sporcuları ligimize dahil etmek hem takımlarımızı başarı ve maliyet açısından koruyacak hem de NCAA ‘den ülkemize gelip kariyerine istediği gibi başlayamayan sporcuların sayısını azaltacaktır.

  1. Üç veya daha fazla sezon için kontrat imzalayan sporcuya, eğer kontratının ilk yılında aldığı süre normal sezondaki sürenin 4/1 ‘ini geçmezse, takip eden sezon için BSL’de veya alt liglerde istediği takıma kiralanma hakkı verilebilir. Sporcunun sakatlık yaşaması durumunda, maça çıkmaya elverişli olduğu haftaların sayısına bakılır. Kiralamanın gerçekleşmesi durumda, sporcunun bonservisine sahip olan takım sporcunun maaşının yarısını verecektir. Bununla birlikte sporcu, kiralayan kulüpten en fazla maaşının geri kalanını talep edebilir.

Neden kiralama hakkı kuralı;

Bu kural asıl amacımız yeni A takıma çıkmış genç sporcularımızı korumaktır. A takıma yeni çıkan genç sporcular 5 senelik kontrat ile profesyonel sporculuk hayatlarına adım atıyorlar. Lakin özellikle üst seviye takımlarda yeni A takıma çıkmış genç sporcuların önlerinde tecrübeli ve başarılı sporcular oluğundan çok süre alamadıklarını görüyoruz. Bu sebeple altyapılarda başarısını kanıtlamış birçok sporcu A takıma çıkmasıyla beraber yeterli süreyi alamamaya başlıyor. Yeterli süreyi alamamasıyla birlikte kaybolan özgüven ve maç eksikliği sporcuyu gelişimi açısından geri çekiyor.

Genç sporcular dışında kendi kulüplerinde iyi oynaması hasebiyle üst sıralardaki takımların dikkatini çeken birçok sporcu, talip olan takımlar ile sözleşme imzalamasıyla aynı duruma düşebiliyor. 3 yıl ve üzeri kontrat imzalamış sporcuların eski kulübündeki gelişimi yeni kulübünde devam edemiyor. Bu kural ile hem genç ve gelişim gösteren sporcular tekrar süre alma şansı bulacak hem de zaman zaman, oynatmak için değil diğer kulüpler bu sporcuyu almasın diyerek transfer yapan zihniyetlerin önüne geçilecek.

Bu üç maddeye PROFESYONEL BASKETBOLCULAR DERNEĞİ olarak fazlasıyla inanıyor, kamuoyunun ve gerekli makamların değerlendirmelerine sunuyoruz.

BASKED