6 Mayıs 2024

İnceleme: Dünya Kupası Rekorlarına Doncic Faktörüyle Bakış

Luka Doncic, saatler sonra başlayacak olan 2023 FIBA Dünya Kupası rekorlarını yeniden yazmaya hazırlanıyor. Oscar Schmidt ve Nikos Galis sayı liderleri, Dennis Schroder en iyi asist ortalamasına sahipken, daha önce hiçbir oyuncu bir Dünya Kupası maçında triple-double yapamadı.

1950’den 2010’a kadar FIBA Dünya Şampiyonası olarak bilinen FIBA Dünya Kupası, Uluslararası Basketbol Federasyonu’nun en önemli organizasyonu olma özelliğini taşımaktadır.

FIBA Dünya Kupası, Oscar Schmidt ve Drazen Petrovic’ten Pau Gasol ve Kevin Durant’a kadar uluslararası basketbolun en iyileri için merkez sahne olmuştur.

Ne yazık ki yaklaşan organizasyonda günümüzün pek çok yıldızı yer almayacak. Nikola Jokic, Giannis Antetokounmpo, Jamal Murray, Jayson Tatum ve diğerleri Japonya, Endonezya ve Filipinler’deki FIBA 2023 Dünya Kupası sahalarını süslemeyecekler.

Bu arada, harika bir çocuk spot ışıklarının altında olacak. Hem EuroBasket hem de Olimpiyat tarihindeki en yüksek ikinci skor performansının sahibi olarak adını şimdiden tarihe yazdıran 24 yaşındaki Slovenyalı bir süper yıldızdan bahsediyoruz tahmin edeceğiniz üzere.

Ne zaman Luka Doncic’i sahada görseniz, büyülü bir şeyin sizi beklediğini bilirsiniz.

Slovenya FIBA Basketbol Dünya Kupası’na NBA şampiyonu Vlatko Cancar ve eski milli takım kaptanı Edo Muric gibi iki önemli oyuncusundan yoksun geliyor.

Bu nedenle tüm gözler Dallas Mavericks’in süper yıldızının üzerinde. Rekabetçi ruhu ve eşsiz yetenekleriyle tanınan Doncic, ilk Dünya Kupası’nda bireysel rekorlara koşmaya hazırlanıyor.

Öncelikle, daha önce hiçbir oyuncu bir FIBA Dünya Kupası maçında triple-double yapamadı. 2019’da iki oyuncu ilk ve tarihi triple-double’ı yapmaya çok yaklaştı.

Joe Ingles Avustralya formasıyla Senegal karşısında 17 sayı, 10 ribaund ve 9 asistle oynarken, Alman Dennis Schroder Kanada karşısında 21 sayı, 10 ribaund ve 9 asistle oynadı.

Doncic triple-double yeteneğini hazırlık maçlarında da gösterdi ve yazın oynadığı hazırlık maçlarında 22.0 sayı, 7.6 ribaund ve 8.0 asist ortalamalarıyla triple-double’ı koklayan ortalamalara imza attı.

Buna ek olarak Doncic turnuva boyunca 35’ten fazla üçlük atmayı hedefleyebilir.

Evet, bu rekorun gerçekçi bir şekilde mümkün olabilmesi için en az yedi maça ihtiyaç var ve Slovenya, F Grubu takımlarına katılan E Grubu’nun zorlu takımlarına (Almanya, Finlandiya, Avustralya ve Japonya) karşı olası ikinci aşama resminde epey zorlanabilir.

Bunun da ötesinde, bu arayış Luka’nın istikrarlı bir şut formunu sürdürmesine de bağlı ki bu da beklenen önemli iş yükü nedeniyle karmaşık bir görev. 2022-23 sezonunda maç başına 8.2 denemede %34.2’lik 3 sayılık atış yüzdesi yakaladı.

Bir Dünya Kupası’nda en çok üçlük atma rekorunun şu anda 2019’da 35 üçlük sokan Bogdan Bogdanovic ve 2002’de aynı başarıyı gösteren Porto Riko’lu Larry Ayuso tarafından paylaşıldığını belirtmek gerekir.

Bir maçta en fazla üçlük isabeti: Hur Jae (Güney Kore) – 14 isabet – 1990

Daha olası görünen şey ise her turnuva maçında double-double yapmak. 2019’da Güney Kore’nin uzun oyuncusu Guna Ra, 1994’ten bu yana tek bir Dünya Kupası’nda üst üste dört maçta 15+ sayı ve 10+ ribaund kaydeden ilk oyuncu oldu.

Ayrıca bir Dünya Kupası’nın her maçında double-double yapan tek oyuncu olarak da adını tarihe yazdırdı.

Doncic’in takım arkadaşlarını bulma yeteneği ve ribaund sezgisi göz önüne alındığında, bu başarısını birkaç maça daha yayarak tekrarlayabileceği düşünülebilir.

Doncic, takım arkadaşlarını oyuna dahil etme konusundaki yetkinliğini geliştirdi ve Dennis Schroder’in 2019’da kırdığı asist ortalaması rekorunu geliştirmeyi deneyebilir. Bir önceki Dünya Kupası’nda Alman oyun kurucu maç başına 9,4 asist ortalaması tutturmuştu.

Tüm zamanların tek maçlık asist rekoru, 1994 yılında takım arkadaşlarına 15 asist yapan Toni Kukoc’a ait.

Bir turnuvadaki en yüksek asist ortalamalası: Dennis Schröder (Almanya) – 9.4 asist – 2019
Bir maçta verilen en fazla asist: Toni Kukoc (Hırvatistan) – 15 asist – 1994

Odak noktasını skora kaydıran Luka, geçmiş Dünya Kupası katılımcılarının başarılarını aşmakta zorluklarla karşılaşabilir.

Bu konuda en önemli isimlerden biri Brezilyalı efsane Oscar Schmidt. 1978’den 1990’a kadar dört turnuvada 906 sayı kaydederek tüm zamanların en skorer oyuncusu olan Brezilyalı skorerin mirası büyük.

Ayrıca 1990 yılında Brezilyalılar adına maç başına 33.7 sayı ortalamasıyla tek bir turnuvada tüm zamanların en skorer oyuncusu oldu.

Doncic ise geçtiğimiz sonbaharda 26.0 sayı, Tokyo Olimpiyatlarında 23.8 sayı, Litvanya’nın Kaunas kentinde düzenlenen FIBA Olimpiyat Eleme Turnuvasında 21.3 sayı ve 18 yaşında FIBA EuroBasket 2017’de 14.3 sayı ortalamaları yakaladı.

Bir turnuvadaki en yüksek sayı ortalaması: Oscar Schmidt (Brezilya) – 34.6 sayı – 1990
Bir turnuvada en çok sayı atan isim: Nikos Galis (Yunanistan) – 33.7 sayı – 1986

Tek bir maç söz konusu olduğunda, Luka Doncic’in dehası bu noktada ön plana çıkabilir.

Mavilerin lideri FIBA EuroBasket 2022’de Fransa’ya karşı 47 sayı attı ve Tokyo’daki ilk Olimpiyat maçında Arjantin’e karşı 48 sayı kaydetti. Şu anda bu iki FIBA turnuvasında da tek maçlık skor üretiminde ikinci sırada yer alıyor.

Dünya Kupası rekorlarına bakacak olursak, Güney Koreli Hur Jae bir maçta attığı 54 sayıyla tüm zamanların rekorunu elinde tutuyor. Bunu 1990 yılında Mısır’a karşı yapmıştı.

En son inanılmaz skor performansı ise 2006 yılında yeni Hall of Famer olan Dirk Nowitzki’nin Angola karşısında 47 sayılık bir şov yapmasıyla gerçekleşti.

Bir maçta en fazla sayı atan isim: Hur Jae (Güney Kore) – 54 sayı – 1990

Elbette Doncic bu yıl FIBA Dünya Kupası tarih kitaplarına adını yazdırabilecek tek oyuncu değil.

Ancak, Luka Magic’in büyük sahnede ortaya çıkışına tanık olma ihtimali de yadsınamaz. Bir dizi yeteneğin arasında, onun parlaklığı potansiyel olarak hepsinden daha göz kamaştırıcı.

Diğer önemli bireysel rekorlara da bir göz atalım:

  • Bir maçta en çok ribaund alan isim: Mirsad Türkcan ve Ömer Aşık (Türkiye) – 20 ribaund – 2002 ve 2014
  • Bir turnuvada en yüksek ribaund ortalamasına sahip isim: Andray Blatche (Filipinler) – 13.8 ribaund – 2014
  • Bir maçta en çok top çalma isim: Sinan Güler (Türkiye) – 8 top çalma – 2010
  • Bir maçta en çok blok yapan isim: Yao Ming (Çin) ve Salah Mejri (Tunus) – 7 blok – 1994, 2010, 2014
  • En çok turnuvada forma giymiş isim: Luis Scola (Arjantin) ve Ubiratan Pereira Maciel (Brezilya) – 5 turnuva

Kaynak: BasketNews & FIBA