28 Nisan 2024

İnceleme: 2023 FIBA Dünya Kupası Güç Sıralaması (3. Versiyon)

2023 FIBA Dünya Kupası’nın başlamasına artık saatler kaldı ve Güç Sıralamasının son güncellemesinin de zamanı geldi.

Güç Sıralaması hiçbir şekilde resmi bir sıralama sistemi değildir, 25 Ağustos’ta Filipinler, Japonya ve Endonezya’da başlayacak turnuvada takımların hangi sıradalarda yer alabileceğini ön gören bir değerlendirmedir.

32. Fildişi Sahili (=)
31. Yeşil Burun Adaları (=)
30. İran (=)
29. Angola (-1)
28. Lübnan (+1)
27. Mısır (-1)
26. Japonya (-1)
25. Venezüela (-1)
24. Ürdün (+3)
23. Porto Riko (-5)
22. Güney Sudan (+3)
21. Çin (-2)
20. Yeni Zelanda (-3)
19. Filipinler (+1)
18. Gürcistan (+5)
17. Karadağ (+4)
16. Meksika (-1)
15. Yunanistan (-1)
14. Letonya (+2)
13. Litvanya (-1)
12. Finlandiya (-1)
11. Brezilya (+2)

10. Dominik Cumhuriyeti (=)

Dünya Kupasına Katılım Sayısı: 4
En İyi Sonuç: 12. sıra (1978)

Her şey Karl-Anthony Towns’ın bu tür bir ortamda ne kadar yukarı çıkabileceği ile ilgili olacak ama o takımla birlikte değilken bile bunu söylemiştik; Dominik Cumhuriyeti biraz şansla Çeyrek Finalde olabilir.

Kanada’yı yendiler, İspanya’da İspanya ile başa baş mücadele ettiler ve 2019 Dünya Kupası’nda şimdiden 16. Tura yükseldiler. Bu adamları hafife almayın, dört yıl önce Güç Sıralamasında bunu yapmıştık ve hala telafi arayışındayız.

9. Sırbistan (=)

Dünya Kupasına Katılım Sayısı: 7
En İyi Sonuç: şampiyonluk (1998, 2002)

İşte pek de sıcak olmayan bir yorum; Sırbistan Çeyrek Finale yükselen ilk takım olacak. Bu yaz tek bir maç kaybettiler, o da ezeli düşmanları İtalya’ya karşı tek sayı farkla, ancak diğer her şey bu çocuklar için mükemmeldi. Yunanistan’a karşı bir galibiyet, Porto Riko’ya karşı bir galibiyet, Çin’e karşı bir galibiyet, Brezilya’ya karşı bir galibiyet.

Tüm bunlar sahnenin merkezinde olmanın kör edici ışıkları olmadan, düşük bir profil çizerek ve dört yıl önceki kadar manşetlere çıkmadan yapıldı. Önce Çeyrek Finale, ilk burada okudunuz.

8. Slovenya (-4)

Dünya Kupasına Katılım Sayısı: 4
En İyi Sonuç: 7. sıra (2014)

Slovenya’nın İspanya’ya karşı -20 ve ABD’ye karşı -30’luk skorları için endişelenmeli miyiz? Muhtemelen hayır. Ama yine de Vlatko Cancar gibi önemli bir parçayı kaybettiler, yani maç başına 12 sayıdan yoksun olacaklar, bu da onun hem FIBA EuroBasket 2022’deki hem de 2021’deki Olimpiyatlardaki ortalamaları.

Ayrıca takıma kattığı pek çok ölçülemeyen şey de cabası. Koç Aleksander Sekulic’in 2021 Olimpiyatları Yarı Final kadrosuyla karşılaştırıldığında Nikolic, Prepelic, Tobey, Blazic, Hrovat, Dimec, Z. Dragic, Cebasek ve Doncic’in Çeyrek Final’de yer almak için yeterli ateş gücüne sahip olmaları gerekiyor.

7. İtalya (+1)

Dünya Kupasına Katılım Sayısı: 10
En İyi Sonuç: 4. sıra (1970, 1978)

Bekleyin. Türkiye’yi yendiler, Çin’i yendiler, Sırbistan’ı yendiler, Yunanistan’ı yendiler, Porto Riko’yu, Brezilya’yı yendiler, Yeni Zelanda’yı. Bitmedi! İtalya şu ana kadar yaz boyunca mükemmel bir seri gerçekleitrdi ve bu Dünya Kupasına o kadar güvenle gidiyor ki tarih kitaplarını yeniden açmaya başlayabiliriz.

Ve orada ne yazıyor biliyor musunuz? İtalya’nın en son 1978 yılında FIBA Basketbol Dünya Kupası’nda yarı finale yükseldiği gerçeği. O kupa da – doğru tahmin ettiniz – Filipinler’de, üç A Grubu maçından ikisini oynayacakları Araneta Arena’da düzenlenmişti. Tarih tekerrür mü ediyor? Mantıklı görünüyor.

6. Avustralya (-3)

Dünya Kupasına Katılım Sayısı: 13
En İyi Sonuç: 4. sıra (2019)

Neden bu kadar düşük? Avustralya, Fransa ve Güney Sudan’ı yenmeden önce Brezilya’ya yenildi ve Gürcistan karşısında son çeyrekte sallantılı bir performans sergileyerek ilk yarıdaki 18 sayılık farkın neredeyse yenilgiye dönüşmesine izin verdi.

Bazı zayıflık belirtileri var, ancak Avustralya’nın hala Çeyrek Finale çıkması ve muhtemelen podyuma çıkması bekleniyor. Özellikle de Josh Giddey gibi yüksek IQ’lu yeni bir savunma çapasına sahipken.

5. Kanada (+2)

Dünya Kupasına Katılım Sayısı: 15
En İyi Sonuç: 6. sıra (1978, 1982)

Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra Kanada’nın NBA deneyimi ve statüsü açısından en heyecan verici kadroya sahip olduğu açık. Ancak aynı zamanda Jamal Murray’i sakatlığa kurban vermeleri onları ilk 3 yerine ilk 5 takım arasına sokacak tek fark olabilir.

Ayrıca, kura çekiminde Fransa, Letonya, İspanya, Brezilya ve Avustralya ya da Slovenya gibi takımlarla Yarı Finallere ulaşamadan karşılaşabilirler. En iyi olmak için en iyileri yenmek zorundasınız.

4. İspanya (+2)

Dünya Kupasına Katılım Sayısı: 13
En İyi Sonuç: şampiyonluk (2006, 2019)

Tamam, İspanya’nın son Güç Sıralamasında altıncı sıraya kadar düşmesi kötü bir durumdu. Görünüşe göre oyuncu havuzları o kadar derin ki, Ricky Rubio havuzdan yüzerek çıksa bile, derinliklerde hala çok sayıda birinci sınıf, yüksek kaliteli balık var.

Kazanmaya o kadar alışmışlar ki, kim oynarsa oynasın, kura çekiminde Yarı Finale çıkmanın favorisi olmaya devam ediyorlar. Yüksek seviyede performans göstermeye o kadar alışkınlar ki ABD’ye kök söktürdüler, Slovenya’yı 20 sayı farkla mağlup ettiler ve Dominik Cumhuriyeti’ni yendiler. İspanya’nın yazın diğer yenilgisi Kanada’ya karşıydı – bu maçı kazanmaları onları bu kontrol noktasında 2. sıraya yükseltebilirdi.

3. Fransa (+1)

Dünya Kupasına Katılım Sayısı: 9
En İyi Sonuç: üçüncülük (2014, 2019)

Mükemmele yakın bir yaz hazırlık kampı Avustralya yenilgisiyle sona erdi, bu da onları son Güç Sıralamasından bu yana bir sıra geriye iten nedenin ilk yarısı. Diğer yarısı ise şu anda 2. sırada olan diğer takımın çok coşkulu ve gösterişli oynaması, bir ödülü hak ediyorlar.

Fransa’ya dönecek olursak, gerçekten ekleyecek pek bir şey yok. Bu takım standartları o kadar yükseltti ki, Filipinler’de Yarı Finali kaçırırlarsa tüm dünya bunu başarısızlık olarak değerlendirir. Son 10 yılda bir FIBA EuroBasket şampiyonluğu, bir FIBA EuroBasket gümüşü, bir Olimpiyat gümüşü, bir FIBA EuroBasket bronzu ve arka arkaya FIBA Basketbol Dünya Kupası’nı podyumda bitirerek bu seviyede artık kendilerini kanıtladılar.

Herkes onların podyuma çıkmasını bekliyor. Onlar ise bu sefer en yüksek basamağa çıkmak istiyorlar.

2. Almanya (+3)

Dünya Kupasına Katılım Sayısı: 7
En İyi Sonuç: üçüncülük (2002)

Evet. Bu doğru. Almanya 2. sırada! Sadece tek bir Dünya Kupası madalyası, 2002’de üçüncülüğü olan bir takım, ancak çok büyük potansiyele sahip bir takım ve üçüncü oldukları harika bir FIBA EuroBasket 2022 turnuvasından geliyorlar.

Bu yaz Kanada’yı uzatmaya götürdüler ve son nefeste 1 sayı ile kaybettiler, Amerika Birleşik Devletleri’ne karşı ikinci yarıda 16 sayı (!) öndeydiler, en hızlı takımlarla koşabiliyor, en uzunlarla boğuşabiliyor ve fiziksel olarak en güçlü takımlara karşı ayakta durabiliyorlar.

Komple bir paket sunuyorlar. Dennis Schroder oyun kuruyor, Wagner kardeşler okyanusa enerji ve hareket getiriyor, Daniel Theis ve Johannes Voigtmann deneyim sağlıyor ve Isaac Bonga, Maodo Lo, Andreas Obst, Johannes Thiemann ve diğerleri rollerini mükemmel oynuyor. 2019’da ilk 16 arasında bile olmadıklarını düşünmek çılgınca…

1.ABD (=)

Dünya Kupasına Katılım Sayısı: 19
En İyi Sonuç: şampiyonluk (1954, 1986, 1994, 2010, 2014)

Peki, Almanya ikinci yarıda 16 sayı öndeyken nasıl oldu da maçı kaybetti? Anthony Edwards saheye çıktı, işte böyle! Tam 34 sayı attı, bunların 10’unu 18-0’lık bir seri sırasında kaydetti ve hikayesinin devamı çekilecek, seyircinin favorisi haline gelecek bir filmin kötü karakteri gibi görünüyordu 🙂

Akılda tutulması gereken bir şey var. Derrick Rose 2010’da Dünya Kupası’nda oynadı, NBA sezonuna altıncı viteste girdi ve sezonun MVP ödülünü kazandı. Steph Curry 2014’te Dünya Kupası’nda oynadı, 2015’te ilk NBA MVP ödülünü kazandı. Anthony Edwards için de böyle bir şey olacağını söylemiyorum…

Ama eğer olursa, bunu ilk söyleyenlerin biz olduğumuzu unutmayın!