5 Mayıs 2024

2023-24 BCL Final Four Önİzlemesi: UCAM Murcia – Unicaja Malaga

Unicaja Malaga Cuma günü Yarı Finalde UCAM Murcia ile karşılaştığında, sadece iki İspanyol kulübü oldukları için değil, aynı zamanda benzer bir basketbol tarzı oynadıkları için de yoğun bir aşinalık havası taşıyan bir karşılaşma olacak. Ancak sadece biri Pazar günü Final’e ulaşabilecek.

UCAM, 2018’de Atina’da düzenlenen Final Four’da FIBA Şampiyonlar Ligi‘ni üçüncü sırada tamamladıktan sonra ikinci kez kapanış turnuvasına katılıyor. O zamanki koçları mı? Şu anki Unicaja koçu Ibon Navarro!

Öte yandan Unicaja, 2023’te Malaga’daki dördüncülüklerinin hemen ardından Final Four’a ulaştıkları için arka arkaya bu dev organizasyona katılma başarı göstermiş olacak.

Buraya nasıl geldiler?

UCAM Normal Sezonda üst üste beş galibiyet alarak Bertram Derthona Tortona’yı geride bıraktı ve 5-1’lik skorla İtalyan ekibine karşı eşitlik bozma üstünlüğüyle grubunu lider bitirdi. Ayağını gazdan çekmediler ve üst üste sekiz galibiyet almak için üç galibiyet daha elde ederek 4-2’lik bir 16. Tur derecesi ve Çeyrek Finallerde yer almanın yolunu açtılar. MHP RIESEN Ludwigsburg onları orada durduramadı ve 2-0’lık temiz bir süpürme UCAM’ı altı yıl sonra Final Four’a tekrar getirdi. Murcia ekibi bu sezon BCL’de oynadığı 14 maçın 11’ini kazanarak bu sezonun en iyi ikinci derecesini elde etti.

UCAM’dan daha iyi dereceye sahip tek takım kim? 12-2 ile Unicaja! Sadece iki yenilgilerini normal sezonda alan Malaga ekibi, sekiz maçlık galibiyet serisi yakaladı ve bu sezon bunu başaran tek takım olarak 16. Tur aşamasını 6-0’lık mükemmel bir dereceyle geçti. Unicaja Çeyrek Finalde Promitheas tarafından test edildi ancak serinin 1. Maçında savunma duvarı oluşturarak sadece 54 sayıya izin vererek karşılık verdiler. Yunanistan deplasmanında 90 sayı atarak 2. Maçı da kazandılar ve Çeyrek Final serisini 2-0 kazanarak Yarı Finale yükseldiler.

Güçlü yönleri neler?

Bu iki takım basketbolda başarı için aynı yaklaşıma sahip. Saha dışında istikrar ve uzun ömürlülüğü tercih ettiler; Unicaja 2022-23 sezonundaki oyuncularından biri hariç hepsini geri getirirken, UCAM da kilit oyuncularıyla çok yıllı sözleşmeler imzalayarak uzun vadeli bir çekirdek oluşturdu.

Sahada dakikaları tüm kadrolarına yayıyorlar ve çok yoğun oynuyorlar, sprint atıyorlar, erken hücum setlerine giriyorlar. Her ikisi de elit ellere ve çember etrafında bitiriciliğe sahip büyük kanatlara ve pivotlara sahip.

Maç başına hücum ribaundu (Unicaja 12.1; Murcia 12), blok (Murcia 3.2; Unicaja 2.8), asist (Unicaja 20.8; Murcia 20.6) ve hatta verimlilik puanı (Murcia 100.9; Unicaja 99.9) rakamlarının da gösterdiği gibi, kadrolarında da oldukça fazla kopyala-yapıştır var. Söylenemeyecek kadar benzer.

Sorun ne olabilir?

Koç Ibon Navarro müsabaka öncesi basın toplantısında Aralık ayındaki Liga Endesa eşleşmesinin geçerli olmadığını çünkü UCAM’ın o zamandan bu yana kadrosunu biraz değiştirdiğini söyledi. Ancak Murcia’nın ribaund problemi o zaman da vardı ve Malaga’nın 88-65 kazandığı maçta Unicaja’ya 17 hücum ribaundu verdiler.

Unicaja için topa sahip olamamak bir sorun olabilir. BCL’de aldıkları iki mağlubiyette de çift haneli top kayıpları yaptılar, tıpkı bu sezon Liga Endesa’da aldıkları beş mağlubiyetin dördünde olduğu gibi. Bu da Unicaja’nın tek haneli top kaybıyla kaybettiği tek maçın Mart ayında Real Madrid’e karşı 87-81 kaybettiği maç olduğu anlamına geliyor.

Çift haneli top kayıpları Cuma günü neden sorun olabilir? Çünkü UCAM maç başına 9.4 top çalma ile BCL 8. Sezonunda tüm takımlar arasında en iyi ikinci dereceye sahip ve top kayıplarından 19.7 sayı üreterek aynı kategoride Unicaja’dan yaklaşık 3 sayı daha fazla skor üretiyor.

Kritik eşleşme

UCAM sezon ortasında transfer ettiği Marko Todorovic ile bir yıldız buldu. Karadağlı oyuncu takımın geri kalanıyla mükemmel bir uyum yakaladı, Şubat ayında Liga Endesa’da Ayın MVP’si ödülünü aldı ve BCL’de oynadığı dokuz maçta 13.3 sayı, 5.1 ribaund, 1.2 blok ve 16.4 verimlilik puanı ortalamaları yakaladı. Todorovic kısa devrilmelerde bir usta ve bu sezon 16’da 7 üçlük isabetiyle bir pick-and-pop tehdidi bile olabilir. Ancak karşısında benzer türde bir oyuncu var.

David Kravish orta mesafeden elit bir verimlilikle şut atabiliyor ve bu yıl yay gerisinden 13 şutun 6’sını soktu. Kravish, Unicaja’nın Final Four’a geri dönüşü sırasında maç başına 10.1 sayı, 4.4 ribaund ve 13.2 verimlilik puanına ulaştı.

İki takım daha önce karşılaştı mı?

Aralık ayındaki karşılaşma da dahil olmak üzere İspanya Ligi’nde pek çok kez karşılaştılar. Bununla birlikte, Unicaja geçen sezon Çeyrek Finalde Murcia’yı süpürdüğü için arkalarında birkaç BCL eşleşmesi de var.

Malaga’daki ilk maç 83-67 biterken, koç Ibon Navarro’nun 12 oyuncusunun tamamı en az yedi, en fazla 24 dakika süre aldı. Unicaja ikinci maçı 96-74 kazanırken Kravish 16 sayı ve 6 ribaundla takımına liderlik etti.