30 Nisan 2024
FIBA Şampiyonlar Ligi iddaa tahmin ve analizleri

2023-24 FIBA Şampiyonlar Ligi’nde Hakettiği Değeri Göremeyen 5 İsim

FIBA Şampiyonlar Ligi’nde bu sezon MVP yarışında başı çeken büyük isimleri hepimiz biliyoruz.

Peki ya belki de hak ettikleri sevgiyi, değeri göremeyenler? Bilirsiniz, sadece işlerini yapan ve maçları kazanmak için gereken çözümleri üereten isimler.

DESURE BUIE (MHP RRIESEN Ludwigsburg)
10.4 sayı — yüzde 36.6 üçlük — 3.9 asist — 2.7 ribaund

Ludwigsburg, Jayvon Graves ya da Silas Melson gibi kolayca 25+ sayı üretebilen ya da Yorman Polas Bartolo gibi Yılın Savunma Oyuncusu ödülü söz konusu olduğunda herkesin aklının bir köşesinde yer alacak oyuncularla dolu bir kadro kurmuş olsa da, Desure Buie sessizce işini yapıyor ve her şeyin yolunda gitmesini sağlıyor.

Buie sizi üçlüklerle öldürebilir, ikili oyunlarda köşeyi dönebilir ve avantajı sayıya çevirmek için isabetli bir pas atabilir ve savunmacısını kalçasında tutup kendisi de potaya gidebilir.

Ludwigsburg’un yüksek adrenalinli kimliğiyle oynarken, zaman zaman istikrarlı bir guarda, asla çok yükselmeyen ve asla çok alçalmayan ama her zaman topun nereye gitmesi gerektiğini ve takımın ilk iyi şutunu nereden bulacağını bilen bir orkestra şefine ihtiyacı var. Bu oyuncu Desure Buie ve manşetlerde yer almasa da onsuz Çeyrek Finalde olamazlardı.

BRIAN FOBBS (Telekom Baskets Bonn)
11.2 sayı– yüzde 56.8 ikilik — yüzde 37.7 üçlük

Roel Moors’un Telekom Baskets Bonn‘u gibi her şeyi birlikte yapan bir takımda MVP istatistikleri üretmek zordur, ancak hakkını verelim, Brian Fobbs‘un performansından MVP kokusu geliyor.

Nitekim Fobbs geçen yıl Kangoeroes Mechelen’de oynarken BNXT Ligi Yılın MVP’si ödülünü kazandı. BCL seviye olarak önemli bir adım olsa da Fobbs bunu doğal karşıladı ve bu seviyede gelecek sezonlarda MVP ödülü alması sürpriz olmayacak gibi görünüyor.

Fobbs fizik, beceri ve metal olgunluğun harika bir kombinasyonuna sahip. Bir pozisyonda kanatta koşuyor ve geçiş üçlükleri atıyor, bir sonraki pozisyonda adamını sırtına alıp alçak posta inebiliyor ya da dribbling üstünden adımını geri çekerek şut yaratabiliyor kendisine.

Sizi kolayca geçip çembere gidebilen ya da Charles Barkley gibi sizi perimetreden driplingle post-up pozisyonuna sokabilen her oyuncu bir eşleşme kabusudur. Eğer Bonn üst üste ikinci kez Final Four’a kalırsa, bunun nedenlerinden birisi Fobbs’un Peristeri savunmasına yarattığı ters eşleşme problemleri olacaktır.

NEMANJA DANGUBIC (Peristeri bwin)
7.9 sayı– yüzde 45 üçlük — 4.9 ribaund

Peristeri‘de Joe Ragland’ın koç Vassilis Spanoulis’in esas adamı olacağı ve Kenny Williams ve Trevor Thompson gibi oyuncuların yapbozun bir sonraki büyük parçaları olacağı en başından beri belliyken, muhtemelen tüm bunların kilidini açmak için Nemanja Dangubic‘ten daha iyi bir oyuncu bulamazdınız.

Bu tecrübeli Sırp kanat oyuncusundan her zaman savunma ve enerji alabilirsiniz, ancak Dangubic bunların dışında klasik 3&D rolünü üstlenerek hem yüksek yüzdeli üçlüklerle skor katkısı veriyor hem de arka alan savunmasında takımın en güvendiği isimlerden biri konumunda. Ayrıca topsuz oyundaki IQ’su takımdaki diğer herkes için çok fazla alan yaratıyor. Savunmalar ondan fazla uzaklaşamayacaklarını biliyorlar çünkü o ölümcül bir şutör ve Ragland’ın attığı nefis paslarla her pozisyonda bir tehdit oluşturuyor.

DUSTIN SLEVA (UCAM Murcia)
10.3 sayı — yüzde 62 ikilik — yüzde 34 üçlük — 4.7 ribaund

Dustin Sleva‘nın bu sezon BCL’de öne çıkan performanslarının çoğunun asist olduğu gerçeği, neden bu ligin en az değer verilen oyuncuları listesine girdiği hakkında bilmeniz gerekenlerin çoğunu size zaten anlatmalı.

Sleva’nın İsviçre Çakısı gibi bir yetenek seti var, ne yapmasını isterseniz yapabiliyor. Ama belki de onu oynarken izlemenin en keyifli yanı sadece çok yönlülüğü değil, aynı zamanda çok da becerikli olması.

Sleva’nın BCL’de sahip olduğu yüzde 34’lük üçlük isabet oranı onun hakkını vermiyor. O bundan çok daha iyi bir şutör ve bu sezon tüm turnuvalarda yüzde 36 ile şut atsa da, gerçekte tüm sezon boyunca yüzde 40 ile üçlük atabilecek bir uzun forvet.

Bunu topu kullanma becerisi ve hareketliliğiyle ve posttaki şık ayak hareketleriyle birleştirdiğinizde elde edeceğiniz şey İspanya Liga Endesa tarzı mükemmel bir dört numara ve Sito Alonso’nun UCAM’ına kesinlikle mükemmel bir uyum sağlamış durumda.

NEAL SAKO (Cholet Basket)
10.1 sayı — yüzde 62.8 ikilik — 8.4 ribaund

Neal Sako bu listede Çeyrek Finale kalamayan tek oyuncu olabilir ancak Cholet Basket‘in sezona Eleme Turlarında başladığı ve BCL’de hiç olmadığı kadar ileriye gittiği göz önüne alındığında, hem Sako hem de Cholet bu sezonu başları dik bir şekilde bitirebilir.

Uzun adam sadece boyalı alanı domine ederek ve çemberin üstünde oynayarak küçümsenmeyecek bir sezon geçirmekle kalmadı, aynı zamanda eğer böyle bir ödül olsaydı neredeyse kesinlikle En Çok Gelişme Gösteren Oyuncu ödülünün en büyük adayı olurdu. Fransız uzun geçen sezon 6.7 sayı, 5.7 ribaund ortalamaları tutturdu ve tüm müsabakalarda yüzde 58 ile şut attı. Bu sezon ise 11 sayı, 7.3 ribaund ve yüzde 68 şut yüzdesiyle oynuyor.

2.10m boyuyla Sako bir dev ama aynı zamanda Cholet adına sahanın en hızlısı. Takım arkadaşları topu çembere yakın herhangi bir yere atabilir ve onun topu alıp smacı vuracak sıçrama yeteneğine ve sağlam ellere sahip olduğunu bilirler. Ayrıca bir pasör olarak da hızla gelişiyor. Tüm turnuvalarda maç başına yaptığı 1.38 asist kariyerinin en iyisi ve bundan sonra daha da artacak gibi görünüyor.

Bazen büyük adamların gelişmesi için biraz daha beklemeniz gerekir ama Sako’nun bu yılki oyununa bakılırsa beklemeye değmiş gibi görünüyor. Hiç şüphesiz gelecek sezon izlenmesi gereken bir oyuncu olacak.