Hazırlık maçları sona erdi, hazırlık kampları kapandı ve Olimpiyat zaferi için mücadele eden 12 takım Fransa’ya vardı.
İşte karşınızda turnuvada yer alacak 12 takımın güç sıralaması, keyifli okumalar.
#12 Porto Riko
FIBA Olimpiyat Elemeleri Turnuvası’nı kendi evlerinde kazanmanın verdiği coşku, Avrupa’daki hazırlık maçlarında dibe vurdu.
Hücumda iyi basketbol oynasalar da savunmada zorlandılar ve Avustralya’ya karşı 90, Kanada’ya karşı 103 ve İspanya’ya karşı 107 sayıya izin verdiler.
Aynı zamanda, gruptaki rakipleri Güney Sudan Londra’daki maçlarında çok daha iyi oynadı ve bu da Güç Sıralamasında 12. sıra için bir değişim yapılması gerektiği anlamına geliyordu.
#11 Japonya
İyi olan şey ise Japonya’nın Pierre Mauroy Stadyumu’ndaki Medya Günü’nde bolca şaka, espri ve kahkaha ile Lille’e kendini iyi hissederek gelmiş olması.
Daha da iyisi, serbest akışlı, ateş saçan basketbollarını göstermek için tüm sahnelerin en büyüğüne sahip olacaklar ve muhtemelen yarışma boyunca çok sayıda hayran kazanacaklar.
Ancak, skalanın diğer ucu da orada. Hızlı top oynamanın sorunu, diğer takımların çoğunun da hızlı olması ve Japonya’nın ne Almanya’yı ne de Sırbistan’ı 100 sayının altında tutamaması.
Belki de hepsi bir numaraydı. Çünkü birkaç gün sonra B Grubunda Almanya ile tekrar karşılaşacaklar.
#10 Brezilya
Sokakta ya da evinizin bahçesinde nerede olursanız olun bir basketbol sahasından her zaman isabetli bir atışla ayrılmak istediğinizi biliyor musunuz? Ve bunun bir şans tılsımı gibi olduğunu, bir dahaki sefere sahaya girdiğinizde de ilk atışınızı yapmak için kas hafızasına sahip olacağınızı düşünürsünüz?
Brezilya bunu yapıyor. Letonya’daki elemeleri kazandıktan sonra tek bir hazırlık maçı oynamadılar, bu arada dinlenlemey, tazelenmeye çalıştılar, sanki Olimpiyatlara Letonya’daki şutlarının sıcaklığını hala hissederek girmek istiyorlar!
Ayrıca Hırvatistan’ın Zagreb kentindeki hazırlıklarda efsanevi Drazen Petrovic Basketbol Merkezinde antrenman yaparak tüm zamanların en iyi oyuncularından biri hakkında bir iki şey öğrendiler. Kardeşi de fena bir oyuncu değildi ve hatta şu anda takımın baş antrenörü, Aco Petrovic 🙂
#9 Güney Sudan
Steph Curry’nin forma giydiği 22 maçta Amerika Birleşik Devletleri’ne ilk mağlubiyetlerini tattırmaktan sadece bir kaç saniye uzaktaydılar, bu kadroyla ilk yenilgilerini aldılar ve Afrika basketbolunun yeni güç merkezi olarak devasa bir galibiyet elde ettiler.
Güney Sudan bu kadar iyi ve bu basketboldan daha büyük bir şey. Sadece Wenyen Gabriel’i dinleyin:
Ülkemizde hiç kapalı basketbol sahamız yok. Bizler yılın birkaç haftasında bir araya gelen, elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışan ve gelmiş geçmiş en iyi oyunculardan bazılarına karşı oynayan bir grup mülteciyiz. Bu bizim için basketboldan çok daha büyük bir şey, insanlara rekabet edebileceğimizi göstermek ve Afrika’da basketbolun geleceğe yönelik bir şey olduğunu anlatmak. Savaştan çıkmış bir ülkeyiz, çok şey yaşadık, her yıl kan döküldü. Burası küçük bir ülke, 11 milyon insan var ama bugün bir bütün olmayı başardık.
#8 Yunanistan
Yunanistan için endişelenmeli miyiz? Giannis Antetokounmpo ve Nick Calathes’ten yoksun oynadıkları Porto Riko karşısında mükemmel olmaktan çok uzak görünüyorlardı.
Sırbistan tarafından Belgrad’da da hezimete uğratıldılar, 22 sayı farkla kaybettiler ve bu iki maçta toplam 139 sayı atabildiler sadece.
Muhtemelen aşırı tepki veriyoruz ve endişelenmemiz için hiçbir neden yok. Çünkü Yunanistan bu yaz zaten yüksek baskılı, kazanması gereken maçlar oynadı ve bu maçları kazandılar, yani resmi bir maçta işler zorlaştığında nasıl davranacaklarını biliyorlar.
#7 İspanya
Arjantin ve Porto Riko karşısında aldıkları iki galibiyet İspanyolları güç sıralamasında bir basamak yukarı taşıdı. Grup değiştirselerdi daha üst sıralarda olurlardı ama bu maçlarda iyi görünseler de A Grubu’ndaki rakipleri daha da iyi görünüyordu.
Porto Riko’ya karşı oynadıkları maç duygusal bir maçtı. Rudy Fernandez’in İspanya topraklarında oynadığı son basketbol maçıydı ve milli takım için ilk kez sahaya çıkışının 20. yıldönümüydü.
İnanılmaz bir kariyer. Sadece birkaç maç kaldı ve resmen emekli olacak. Fransa’dan bir şampiyonlukla daha ayrılmak isteyeceğini biliyorsunuz.
#6 Fransa
Neler oluyor?
Biliyoruz, biliyoruz, hazırlık maçlarında sonuçların bir önemi yok. Ama yine de, Fransa’da 6 maçta sadece 2-4 ve Almanya’da buna ek bir galibiyet daha!?
Aslında yaza Türkiye ve Almanya karşısında iki galibiyetle başladılar ama o zamandan beri üst üste dört kez kaybettiler. İyimser basketbolseverler size son Olimpiyatlardan önce de benzer bir şey olduğunu ve daha sonra Finalde yer aldıklarını söyleyecektir.
Ancak kötümserler, yenilgiler nedeniyle değil ama pek çok insan Fransa’nın 2024’te her gün üstünlük kurmasını beklediği için kesinlikle buna katılmayacaktır.
#5 Avustralya
İşte güçlü bir hazırlık kampı diye buna denir. Avustralya ABD’ye yakın bir maç kaybetti, ardından 24 saat sonra geri geldi ve Bogdan Bogdanovic’siz de olsa Sırbistan’ı çift haneli farkla yendi.
Porto Riko ile hiçbir sorun yaşamadılar ve birkaç gün sonra Fransa’yı Dyson Daniels’ın son saniye turnikesiyle yendiler.
Galibiyetlerin yanı sıra, bu dört maçtan iki önemli artı elde ettiler. Birincisi, Josh Giddey gerçek bir 20 sayılık triple-double tehdidi ve bu kurallar altında ve bu ortamda harika bir oyuncu.
İkincisi, Patty Mills şut ritmini buldu. Çin ve ABD’ye karşı oynadığı ilk iki maçta 12’de 1 üçlük isabetiyle toplam yedi sayı attı, ancak sonraki üç maçta toparlandı ve 23’te 12 üçlük isabetiyle maç başına 22.3 sayı attı.
Olimpiyatlar sırasında onu sosyal medyadan takip etmek isteyebilirsiniz.
#4 Kanada
Başka bir hafta, Kanada için başka bir nokta. Burada son konuştuğumuzdan bu yana iki rahat galibiyet aldılar, Fransa’ya karşı olan özellikle etkileyiciydi, RJ Barrett geçen yaz Manila’daki performansını kopyala yapıştır yaparak Lille’e taşıyacak gibi görünüyor.
RJ’in artık geleneksel hale gelen FIBA ritüelini yerine getirerek Kanada adına büyük işler yapması, Shai Gilgeous-Alexander ve Dillon Brooks’un kolayca 20+ sayıya ulaşması ve takım olarak daha iyi olmak için hala çok fazla potansiyele sahip olmaları sayesinde, neden bu kadar çok insanın Kanada’yı 10 Ağustos’ta podyumda gördüğünü anlamak çok kolay.
Şu anda tek sorun Olimpiyat deneyimlerinin olmaması, özellikle de orada sahip oldukları grupta. Bir hata yaparlarsa Çeyrek Final kurasında seri başı olamayabilirler. Ve diğer iki gruba karşı seri başı olamamak hiç de eğlenceli değil, bize güvenin.
#3 Sırbistan
Sanki bu yaz Sırbistan’ı sadece iki kez tam kadro gördük. İlki Fransa’da Fransa’yı yenerek Tony Parker’ın forma emeklilik törenini mahvettikleri maçtı, ikincisi ise hazırlık kampını Belgrad’da Yunanistan’a karşı rahat bir galibiyetle bitirdikleri maçtı.
En iyi zamanlarında, bu iki maçta olduğu gibi, sizi çok yönlülükle vuruyorlar. Aleksa Avramovic ya da Ognjen Dobric ile topa baskı, Nikola Milutinov ya da Uros Plavsic ile boyalı alanı koruma, Nikola Jovic ya da Filip Petrusev ile tam saha hücum, Marko Guduric, Dejan Davidovac ya da Vanja Marinkovic ile dış şutlar.
Nikola Jokic, Bogdan Bogdanovic ve Vasilije Micic de takımda yer alıyor. Sadece bir hatırlatma 🙂
Fransa ve Yunanistan’la oynadıkları iki karşılaşma nedeniyle, geçen yılın Dünya Kupası finalistlerinin bu yıl daha da iyi olduğunu söylemek için her türlü hakka sahipler.
#2 Almanya
Sadece son Dünya Şampiyonu olmakla kalmıyorlar, basketbolları da her geçen yaz daha akıcı ve göze hoş gelen bir hal alıyor.
Yorumcular Adam Amin ve Bill Raftery’nin Almanya’nın Pazartesi günü Amerika Birleşik Devletleri’ne karşı oynadığı büyük ve hızlı koşular sırasında haykırdıkları gibi, bunlar artık setler, oyunlar ya da hareketler değil, basketbol sahasındaki Alman mühendisliği.
Bir perspektiften bakacak olursak, eğer o maçta birkaç şut daha sokabilselerdi ya da birkaç kez ABD’yi durdurabilselerdi, güç sıralamasında ABD ile yer değiştirip Olimpiyatlara şu anda dünyanın en iyi takımı olarak gireceklerdi.
Ancak iki numarada olsalar bile şu ana kadar yaptıkları her şeyden mutlu olabilirler. Ulusun bundan keyif aldığı kesin. Kanıt mı istiyorsunuz? Almanya’nın Olimpiyatlardaki bayrak taşıyıcısının kim olduğuna bakın.
Almanya Dennis’i seviyor. Dennis Almanya’yı seviyor. Herkes Alman basketbolunu seviyor.*
(*Muhtemelen Fransa, Brezilya ve Japonya hariç.)
#1 ABD
ABD’nin neden Güç Sıralamasının zirvesinde yer aldığını, hazırlık maçlarında nasıl 5-0 yaptıklarını ve neden çoğu insanın onları bir altın madalya daha kazanmanın favorisi olarak gördüğünü iki kelimeyle açıklayalım:
LeBron. James.
Hepsi bu kadar.
Biliyorsanız, biliyorsunuzdur. Bilmiyorsanız, Olimpiyatları izleyin. Öğrenmek üzeresiniz.