26 Nisan 2024

2020 NBA Draftinde Dikkat Çeken Avrupalılar

2020 NBA drafti Kovid-19 salgını sebebiyle 16 ekim günü ESPN’in Bristol, Connecticut’taki tesislerinde video konferans yoluyla gerçekleştirilecek. Bu yazıda drafte katılması kesinleşen Avrupalı oyuncuları sizler için değerlendirmek istedim.

Deni Avdija (2.05 – 100 kg – 3 Ocak 2001)

Oyun stili olarak Hidayet Türkoğlu’na benzetilen 19 yaşındaki Sırp kökenli İsrailli basketbolcu 2020 NBA draft seçmelerinde birçok otorite tarafından en yukarıdan seçilmesi beklenen Avrupalı oyuncu olarak ön plana çıkıyor. Jenerasyonunun Avrupa’daki en yetenekli oyuncuları arasında gösterilen Avidja geçtiğimiz iki sezon Maccabi Playtika Tel-Aviv formasıyla hem İsrail Winner Ligi’nde hem de Turkish Airlines Eurolegue’de süre buldu. 2019-2020 sezonunda takımıyla şampiyonluğa ulaşırken İsrail Winner Ligi’nde yılın oyuncusu seçildi. Maccabi ile Turkish Airlines Eurolegue’de geçtiğimiz sezon 26 maça çıkıp 14.3 dakika süre aldı. Bu maçlarda 4 sayı, 2.6 ribaunt ve 1.2 asist ortalamaları yakaladı. İki numaradan dört numaraya kadar birçok faklı pozisyonda oynayabilen yetenekli kanat oyuncusu yüksek basketbol IQ’su ile dikkat çekiyor. Kendi şutunu yarabilme kabiliyetine sahip Deni Avidja genç yaşına rağmen iyi bir step-back şuta sahip. İsrailli yıldız adayı şutunun dışında potaya drive ederek çember çevresindeki bitiriciliği yanı sıra pas kabiliyetiyle arkadaşlarına pozisyon hazırlama becerisiyle ön plana çıkıyor. Pozisyonuna oranla iyi ribaunt alan Deni Avidja’nın 2020 NBA draftinde ilk beş içinde seçilmesi bekleniyor.

Killian Hayes (1.96 – 98 kg – 27 Temmuz 2001)

Oyun stili olarak Spencer Dinwiddie’ye benzetilen solak gard pozisyonuna oranla oldukça iyi bir fiziğe sahip. 2.03 cm kanat açıklığı onu NBA draftinde öne çıkaran özelliklerden sadece biri. Geçtiğimiz sezon Cholet’den Almanya NBBL takımlarından Ratiopharm Ulm takımına transfer olan Hayes, çıktığı 10 maçta 12.8 sayı, 6.3 asist ve 2.3 ribaunt ortalamaları yakaladı. Atletik yetenekleri NBA standartlarına yakın olan Killian Hayes her iki gard pozisyonunda oynayabiliyor. Kariyerinin son iki sezonunu Fransa Pro A ve Almanya NBBL’de geçiren Fransız gard patlayıcılığı sayesinde çember çevresinde kontak aldığında bile bitirme kabiliyetine sahip. Özellikle açık alanda etkili bir hücum silahına dönüşen 19 yaşındaki gard aynı zamanda ikili oyun oynama becerisiyle dikkat çekiyor. Topsuz oyunda hareketsizliği ve zaman zaman kontrolünü kaybedip oyunun akışına kendini kaptırması en büyük eksileri arasında yer alıyor. Potansiyeli ve fiziksel özellikleriyle NBA seviyesinde iyi bir kombo gard olma potansiyeline sahip Hayes’in 2020 NBA draftinde ilk 10 içinden seçilmesi bekleniyor.

Theo Maledon (1.92 – 79 Kg – 12 Haziran 2001)

Geçtiğimiz sezon Asvel ile Turkish Airlines Euroleague’de 22 maç süre alan Fransız gard bu süreçte 7.4 sayı, 3.1 asist ve 1.8 ribaunt ortalamaları yakaladı. Asvel formasıyla Fransa Pro A’da ise 18 maçta 7.1 sayı, 2.4 ribaunt ve 2.1 asist ortalamalarıyla mücadele etti. Pas yeteneği, oyun aklı ve çabukluğuyla dikkat çeken Theo Maledon aynı zamanda iyi bir şut mekaniğine sahip. Geçtiğimiz sezon Eurolegue’de yayın gerisinden %36.7 gibi iyi bir yüzdeyle hücum etmeyi başardı. Yüksek basketbol IQ’suna sahip olan gard parkede boş adamı bulmak konusunda doğal bir yeteneğe sahip. NBA standartlarında onu zorlayacak en önemli eksiği patlayıcılığı olacaktır. Maç içinde bazen konsantrasyonunu kaybetmesi mental anlamda gelişmesi gerektiğine işaret ediyor. Özellikle savunmadan tam saha baskı yediğinde kolay top kaybı yapabiliyor. NBA’de kalıcı olmak için zayıf el dripling kabiliyeti ve asist/top kaybı oranını iyileştirmesi gerekiyor. 2020 NBA draftinde ilk 20 içinden seçilmesi beklenen Theo Maledon 2.03 cm’lik kanat genişliğiyle 1’den 3’e kadar her pozisyonu savunabiliyor.

Ömer Faruk Yurtseven (2.13 – 120 kg – 19 Haziran 1998)

Fenerbahçe’de yetişen Ömer Faruk Yurtseven 16 yaşında kariyerini NCAA’de sürdürmek istedi. İlk etapta North Carolina State Üniversite’ne gitmek istese de Fenerbahçe Beko ile profesyonel sözleşmesi olduğu gerekçesiyle NCAA tarafından sezonun ilk 9 maçından men edildi. İlk sezonunda North Carolina State formasıyla 22 maça çıkabilen Ömer Faruk Yurtseven beklentileri tam olarak karşılayamadı. Buna rağmen 2017 NBA draftine giren fakat seçilemeyen beş numara ikinci sezonunda istatistiklerini geliştirmeyi başardı. 2018 sezonunun ardından North Carolina State’den ayrılıp Georgetown ekibine transfer olduğu için NCAA kuralları gereğinde bir sezon basketboldan uzak kaldı. Georgetown ile son sezonundaysa 26 maçın 25’inde ilk beş başlayıp 15.5 sayı, 9.8 ribaunt ve 1.4 blok ortalamaları yakaladı. Hücumda birçok silaha sahip olan beş numara özellikle orta mesafeden oldukça keskin bir şuta sahip. 2020 NBA draftinde ikinci turun ortalarında seçilmesi beklenen Ömer Faruk Yurtseven iyi bir pota altı savunmacısı olsa da atletik zafiyetleri sebebiyle savunmada aksayabiliyor.

Şehmus Hazer (1.93 – 86 Kg  – 15 Şubat 1999)

Şehmus Hazer, Ömer Faruk Yurtseven ile birlikte bu sezon NBA draftine girecek iki Türk oyuncudan biri. Teksüt Bandırma ile geçtiğimiz bu sezon ING Basketbol Süper Ligi’nde 23 maça çıkan Hazer aynı zamanda FIBA Şampiyonlar Ligi’nde de süre bularak tecrübe kazandı. Son üç sezonda gösterdiği gelişimle ligimizde dikkat çeken oyuncuların başında yer aldı. Oyununun en büyük artıları iyi bir saha görüşüne sahip olup gerektiğinde kendi şutunu yaratabilmesi. NBA standartlarında henüz yeterli tecrübeye sahip olmasa bile son üç sezonda oyununu çok geliştirip tecrübe kazandı. Büyük olasılıkla kariyerine bu sezon transfer olduğu Beşiktaş Sompo Sigorta ile ING Basketbol Süper Ligi’nde devam edecek. Yayınlanan listelere göre 2020 NBA draftinde seçilmesi beklenmiyor.