26 Nisan 2024

NBA Batı Konferansı Play-Off Eşleşme Analizi: Sacramento Kings (3) – Golden State Warriors (6)

NBA‘de play-off sahnesinde Batı Konferansı’ndaki ilk seri başlıyor!

Sacramento Kings için iyi haber, 17 yıllık bir aradan sonra NBA play-offlarına geri dönmeleri. Daha da iyisi, ilk tura saha avantajıyla Batı’da 3 numaralı seri başı olarak giriyorlar.

Pek iyi olmayan haber şu ki, Kings, normal sezonun son gününde direkt play-off biletini 6. sıradan garantileyen ve bu durumdan gayet memnun görünen son şampiyon Golden State Warriors ile yüzleşmek zorunda kalacaklar. Curry ve arkadaşlarının başından beri bu eşleşmeyi planladıklarını söylemek yanlış olmaz.

Klay Thompson, son maçta Portland’ı yenmelerinin ardından şu ifadeleri kullanmıştı; “Rakibimiz onlar mı? Bu harika.” Sonrasında şöyle devam etti; “Eğlenceli olacak, dostum. … Demek istediğim, NBA için harika, Kuzey Kaliforniya için harika ve bizim için harika, uzun bir yolculuk yapmamıza gerek olmayacak.”

Tam burada, Sacramento’nun yedi maçlık serilerde belirleyici faktör olan saha avantajının elden gittiğini söyleyebiliriz! Golden State’in deplasman maçlarındaki derecesi 11-30’du ama bu seri farklı olacak, çünkü deplasman maçları için evlerinden sadece 145 km uzaklaşacaklar… Warriors bu sezon saat dilimlerinden veya uzun uçuşlardan rahatsız olduysa, bunlar artık sorun olmayacak.

Kings doğal olarak kendisini favori olarak görüyor. İki All-Star Domantas Sabonis ve De’Aaron Fox etrafında kurulu güçlü bir kadroları var. 118.6’lık nefes kesen hücum puanları, Golden State’in altın çağında (2015-19) ortaya koyduğu performansı bile gölgede bırakıyor!

Ayrıca Pasifik Grubunu’da kazandılar, ancak toplamda Warriors’ın önünde sadece dört galibiyet aldılar ve Golden State, takımların dört karşılaşmasından üçünü aldı. Batı Konferasın’da 25-16’lık deplasman dereceleri ile zirvedeker belki ama iki şehrin arasındaki yakınlık ve otobüs yolculukları nedeniyle bu istatistikleri gölgede kalabilir ki iki takımın da taraftarları deplasman maçlarında oyuncuları yalnız bırakmayacaklardır.

Fox vs Curry

Bu, genel olarak serinin küçük bir evrenidir: Yerleşik bir efsaneye karşı yükselen bir takım-yıldız. Fox, maç başına ortalama 25.2 sayı üretirken, ilk kez All-Star seçildi ve kendisini NBA’in en en iyi “clutch” oyuncularından biri olarak geliştirdi. Curry ise 29.5 sayı ortalamasına rağmen ligin resmi istatistik liderleri arasında yer almadı çünkü sakatlıklar onun çok fazla maç kaçırmasına neden oldu. Ancak birçok koça, topun el yakan anlarda hangi oyuncuya teslim edilmesini tercih ettiklerini sorun, cevapları Curry’dir. Bu eşleşmenin ardından bu fikirler değişmeye başlayabilir…

Sabonis Play-Off’da Kendisini Kanıtlamalı

Oy pusulaları sayıldığında adının listede yer almasını beklediğimiz Kings’in All-Star pivotu, %61.5 şut ortalamasıyla 19.1 sayı, 12.3 ribund ve 7.3 asist ile oynadı. Ayrıca bir sezonda en az 1.500 sayı, 900 ribaund ve 500 asist üretebilen NBA tarihindeki yalnızca üçüncü pivot olarak elit isimler arasınas katıldı (Önceki ikisi? Wilt Chamberlain ve Nikola Jokic). Şimdi sırada bu performansını play-off sahnesine taşımak var. Sabonis şuana kadar kariyerinde sadece 13 playoff maçında oynadı, 2019’da son olarak Indina ile play-off oynamıştı ve istatistikleri şu an olduğu oyuncunun çok gerisindeydi: 9.6 sayı, 4.8 ribaund ve 1.6 asist.

Üçlük Yağmuru

Bu sezon yirmi oyuncu 200 veya daha fazla 3 sayılık isabeti buldu ve bunlardan beşi bu seride yer alıyor: Warriors adına Curry, Thompson ve Jordan Poole, Kings adına Kevin Huerter ve çaylak Keegan Murray. Thompson, NBA tarihinde 300’e (301) ulaşan üçüncü oyuncu oldu ve bu listede Curry ve James Harden’a katıldı. Murray (206), Donovan Mitchell’in 2017-18 çaylak rekorunu (187) geçti. Golden State, üçlük denemelerinde birinci, isabet oranında ise ikinci sırada yer aldı; Sacramento ise bu alanlarda altıncı ve dokuzuncuydu.

Seri Tahmini

Tarihte geri gittiğimizde bu takımların daha önce play-off’larda – Kaliforniya lokasyonlu kulüpler olarak – hiç karşılaşmamış olmaları şaşırtıcı. Kings 1986’dan önce iki kez play-off yapabildi ve ardından 1998’e kadar olan 13 yılda hiç play-off bileti kapamadılar. Sonraki sekiz yıl üst üste play-off yaptılar ve ardından 2006’dan beri hiç bu başarıyı gösteremediler. Golden State 1999-2006 arasında sadece 1 kere play-off yapabildi ve bu onların 18 yıllık play-off kuraklığının bir parçasıydı… İki takım nadiren aynı dönemde iyi oldular ama belki de ilk kez ikisi de aynı sezonda iyi durumda. Warriors’da sakat oyuncuların tam zamanında dönmüş olmaları artı tecrübe faktöründe Kings’den birkaç adım önde olmaları ibrenin onlara kaymasına neden oluyor. 7. maçta seriyi kazanmalarını bekliyorum.