2 Mayıs 2024
2023 FIBA Dunya Kupası iddaa tahmin ve analizleri

2023 FIBA Dünya Kupası: Dominik Cumhuriyeti Turnuvaya Nasıl Geldi?

Dominik Cumhuriyeti, Dünya Sıralaması’nda 23. Basamakta yer alıyor. Dört kez Dünya Kupası’na katılan ekip, 2023 FIBA Basketbol Dünya Kupası’nda neler yapabilir?

Nasıl Katıldılar?

Dominik Cumhuriyeti, Tokyo Olimpiyatları’na katılamadıktan sonra FIBA Erkekler Oimpiyat Elemeleri’nde de İtalya’ya kaybettiler. Bu başarısızlıkların ardından Dünya Kupası Amerika Elemeleri’ne başlayan ekipte Melvyn Lopez, takımın başında kalmaya devam etti. Fakat sonrasında yeni antrenör, Nestor Garcia oldu.

2021 yılında elemelere başlayan takım, Virgin Adaları’nı 2 maçta da mağlup etti. Ardından Kanada’ya 85-79 kaybettikten sonra, ikinci maçta rakiplerini 90-65 ile devirdiler. Haziran ve Temmuz aylarında Kanada’ya tekrardan 95-75 kaybettikten sonra Bahamalar’ı 88-80 ile devirmeyi başardılar.

Elemelerin ikinci turunda Panama’yı yendikten sonra, Venezuela’ya kaybettiler. 2022 FIBA AmeriCup’ta ekip, çeyrek finallerde Brezilya’ya kaybetti. Bu mağlubiyetin ardından baş antrenör değişti ve Garcia, takımın yeni koçu oldu. 2022 Kasım’da Arjantin’i 80-69 mağlup eden Garcia’nın ekibi, değişim sonrası ilk maçında gelip geldi. İkinci maçta Jean Montero’nun 22 sayı kaydettiği mücadelede Venezuela’yı 14 sayı geriden gelerek devirdiler. Son maçlarında ise Panama’yı 93-67 mağlup ettikten sonra Arjantin karşısında 17 sayıdan dönmeyi başardılar ve 79-75 kazanarak Dünya Kupası’na katılım hakkı elde ettiler.

En İyi Dünya Kupası Sonucu

Dominik, üst üste üçüncü kez Dünya Kupası’na katılıyor. 1978’de ilk katılımlarını gerçekleştirmelerinin ardından 2014 ve 2019’da da organizasyonda boy gösterdiler. Takımın en yüksek başarısı, 1978’de elde ettikleri 12. Basamak oldu.

Son Dünya Kupası Performansları

36 yıl aradan sonra 2014’te tekrardan organizasyona katılım gösteren ekip, Yeni Zelanda ve Finlandiya’yı mağlup etmişti. 2-3 ile gruptan çıkan takım, son 16 turunda Slovenya’ya yenilerek elendi.

2019’’da ise Ürdün ve Almanya galibiyetleri, Dominik’i ikinci tura çıkardı. İkinci turda ise Avustralya ve Litvanya’ya mağlup olarak elendiler.

Takip Edilecek Oyuncular

Dominik Cumhuriyeti, takımı Dünya Kupası’na taşıyan güçlü bir oyuncu çekirdeğine sahip. Andrés Feliz ve Eloy Vargas Amerika Elemeleri’nde tüm 12 maça çıkarken kaptan Victor Liz, Rigoberto Mendoza ve Gelvis Solano ise 10 maçta sahne aldı. Antrenörün bu oyuncular dışında yararlanabileceği farklı isimler de mevcut. NBA’den gelen Chris Duarte, elemelerde oldukça iyi bir performans sergiledi. Keza Jean Montero ve Gerardo Suero da oldukça iyi performanslar gösterdiler. Ve elbette ki takımın en büyük kozu, NBA’de oynayan yıldız isim Karl-Anthony Towns olacak. Uzun bir aradan sonra milli takıma geri dönen yıldız pivotun performansı, takımı için bir peri masalını başlatabilir.