10 Mayıs 2024
2023 FIBA Dunya Kupası iddaa tahmin ve analizleri

2023 FIBA Dünya Kupası: Angola Turnuvaya Nasıl Geldi?

FIBA Dünya Sıralaması’nda dünya 41 numarası, 11 kez FIBA AfroBasket şampiyonu Angola, şampiyonaya hangi zorlukları aşarak geldi?

Nasıl Katıldılar?

Angola, 2021 yılında iki büyük hayal kırıklığı yaşadıktan sonra Afrika Elemeleri’ne başladı. Haziran ayında Litvanya’da düzenlenen FIBA Olimpiyat Elemeleri Turnuvası’nda Polonya ve Slovenya’ya mağlup oldular. Ardından Ağustos ve Eylül’de, FIBA AfroBasket 2021 Grup Aşaması’nda Yeşil Burun Adaları ve Ruanda’ya kaybettikten sonra çeyrek finallerde Senegal’e elendiler.

Baş antrenör Jose Claros, yaşanan başarısızlıkların ardından yeni bir kan getirmek ve yeni bir süreç başlatmak için Afrika Elemeleri’ni hedef olarak gördü. Angola üst üste altıncı kez Dünya Kupası’na katılmak için çabalarken, bir yandan da baskı altındaydı. Siyah Antiloplar, bu hedeflerine de elemelerde bir maç kala ulaşmayı başardılar.

Angola, eleme aşamasına Kasım 2021’de evinde başladı. C Grubu’nun açılış maçında Fildişi Sahili’ne karşı üstün bir oyunla başladı ve 17 sayı farkla öne geçti. Ancak maçın geri kalanında adeta dağılan Angola rakibine 57-56 kaybetti. Angola’nın oyuncularından hiçbiri çift haneli sayı üretemedi.

Claros’un ekibi, Islando Manuel’in 18 sayı attığı ve Jilson Bango’nun double double yaptığı maçta Gine’ye karşı 75-59 üstün geldi, Childe Dundao’nun 18 sayı ve 5 top çalma ile öne çıktığı son maçta da Orta Afrika Cumhuriyeti’ne karşı baskın bir oyunla 30 sayı fark attılar. Böylelikle erken aşamayı 2-1’lik derece ile tamamladılar.

Temmuz 2022’deki karşılaşmalar Fildişi Sahili’nde gerçekleşti. Angola, ev sahibine karşı 15 sayı geriden gelmesine rağmen 75-73 kaybetti. Dundao 20 sayı kaydederken, Gerson Conclaves 19, Bango ise 11 sayı attı. Angola bu aşamayı da yine iki galibiyetle tamamladı. Gine’yi ve Orta Afrika Cumhuriyeti’ni mağlup ettiler.

Angola, Ağustos 2022’de tekrar Fildişi Sahili’ne seyahat etti ve NBA oyuncusu Bruno Fernando’dan da katkı aldılar. Fernando, takımını E Grubu ikinci turu ilk maçında 84-62’lik Uganda galibiyetle tanıştırdı. Angola daha sonra Cape Verde’yi 65-58 ve Nijerya’yı 70-67 yendi, Bango ve Goncalves, son iki maçta ön plana çıkan isimler oldular.

Son pencere olan Şubat 2023’teki maçlar ise başkent Luanda’da gerçekleşti ve Claros’un takımı avantajlı durumdaydı. Dundao, 16 sayı ve 6 top çalmayla oynarken ekip, Uganda’yı 82-49 yendi. Ertesi gün, Angola Cape Verde’yi bir kez daha mağlup etti ve Dundao, Siyah Antiloplar’ın Dünya Kupası’na katılımın garantilendiği maçta 23 sayı, 7 asist ve 5 top çalmayla ön plana çıktı. Angola, Nijerya’ya karşı son maçta 8 dakika kala 20 sayı farkla öndeydi. Nijerya geri dönüş için fırsatlar bulsa da Angola rakibini mağlup ederek eleme aşamasını tamamladı.

En İyi Dünya Kupası Sonucu

Angola, Dünya Kupası’na dokuzuncu kez katılıyor Afrika ekibi, sadece 1998 turnuvasını kaçırdıktan sonra üst üste altıncı kez Dünya Kupası’nda oynayacak. Siyah Antiloplar, 2006’da grup aşamasında 3-2’lik bir form yakalayarak bitirerek üçüncü sırayı aldılar. Almanya’ya karşı efsanevi üç uzatmalı bir maçı da bu yıl oynadılar. Son 16 turunda Angola, Fransa’ya 68-62 kaybetti ve organizasyona veda etti. Son 16 elemelerinde Angola Fransa’ya kaybettikten sonra tarihindeki en iyi sıralamayı aldı ve dokuzuncu oldu. Angola 2002’de de 11. sırada yer almıştı.

Son Dünya Kupası Performansları

2002, 2006 ve 2010’da birinci grup aşamasında yer aldıktan sonra Angola 2014’te, Kore’yi 80-69 yendi ve ardından Litvanya’ya, Meksika’ya ve Slovenya’ya kaybetti. Afrika takımı, Avustralya’yı 91-83 mağlup etti, ancak Meksika ile aynı puanla oldukları için Meksika üst tura yükselen taraf oldu. Angola, grubu beşinci sırada bitirdi ve turnuvada da genel sıralamada 17. oldu. 2019 Çin’deki organizasyonda ise birinci turda Angola, Sırbistan’a 46, İtalya’ya ise 31 sayı farkla kaybetti, ardından Filipinler’i uzatmada 84-81 yendi. Bu, Angola’ya grup üçüncülüğünü garanti altına aldı. 17-32 sıralamasında ise Filipinler’i 9, Tunus’u ise 2 sayı farkla yendi. Siyah Antiloplar o yıl 27. sırayı aldı.

Takip Edilecek Oyuncular

Angola, Afrika Elemeleri boyunca yıldız oyun kurucu Childe Dundao, Gerson Goncalves, Gerson Domingos ve Teotonio Do gibi güçlü bir oyuncu çekirdeğiyle rakiplerini alt etti. Jilson Bango gibi çıkış yapan bir oyuncusu da dahil olmak üzere, sürpriz performans sergileyecek isimler barındırıyorlar.

Bu oyuncu grubu dışında, baş antrenör Jose Claros’un star pivot Bruno Fernando’ya da fazlasıyla güvendiği görülüyor. Ayrıca FIBA AfroBasket 2017’den beri ülkesi için oynamayan Silvio De Sousa da takıma büyük bir katkı sağlayabilir. Yanick Moreira, Dünya Kupası’ndan önce 32 yaşına girecek ve tecrübesi ile milli takıma katkı verecek.

Takım, Islando Manuel ve Abou Gakou gibi bir derinliğe de sahip. Ayrıca, Dimitri Macon, Kevin Kokila, Eduardo Mingas Francisco, Sadraque Nganga ve Bamba Cisse gibi gençlerden oluşan bir grup da Claros’un büyük bir turnuva deneyimi yaşatmak isteyebileceği oyuncular arasında yer alıyor. Tüm bu oyuncular 21 yaşın altında ve Angola, potansiyelli kadrosu ile keyifli bir oyun izletebilir.