3 Mayıs 2024
2023 FIBA Dunya Kupası iddaa tahmin ve analizleri

2023 FIBA Dünya Kupası: Yunanistan Turnuvaya Nasıl Geldi?

FIBA Dünya Sıralaması’nda dokuz numarada yer alan, 2006 Dünya Kupası finalisti ve 2005 FIBA EuroBasket şampiyonu Yunanistan, şampiyonaya nasıl geldi?

Nasıl Katıldılar?

Yunanistan, oldukça olaylı bir eleme süreci geçirdi ve Hellas, 2023 Dünya Kupası’nda yerlerini kapmayı başardılar.

Bu süreçte eski yardımcı antrenörü Sotiris Manolopoulos’un milli takımın başına geçtiği dönemden, iki kez EuroLeague şampiyonu olan Dimitris Itoudis’in Giannis Antetokounmpo ve kardeşini yönetmeye başladığı zamana kadar birçok olay örgüsü, Yunanistan’ın sürecini belirledi.

Yunanistan’ın B Grubu’ndaki süreci, Büyük Britanya’ya gidip aldığı 78-69’luk sürpriz bir mağlubiyetle başladı Takım, 37 yıl sonra rakibine karşı aldığı ilk mağlubiyeti yaşadı. Manolopoulos’un ekibi ikinci maçta ise Türkiye’yi süpürerek önemli bir galibiyet elde etti.

Atina’daki ilk maçta, Kostas Papanikolaou’un son 3 saniyede iki serbest atışı sokması ile Yunanistan, 72-71 galip geldi. Dimitrios Agravanis ve Georgios Papagiannis ilk iki aşamanın kahramanlarıydı ve Agravanis, Türkiye’ye karşı 14 bin 500 seyircinin önünde İstanbul’da, Sinan Erdem Arena’da oynanan ikinci maçta 22 sayı ve 11 ribaund ile parladı.

Sonraki iki ay uzun süredir hizmet veren Georgios Printezis’in basketbolu bıraktığını duyurması ve Itoudis’in Yunanistan’ın yeni baş antrenörü olarak açıklanmasıyla geçti.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısından dolayı Belarus ve diğer galibiyetler iptal edilince, Yunanistan ikinci tura 3-1’lik bir derece ile yükseldi.

Süperstar Giannis Antetokounmpo’nun Belgrad’daki Sırbistan ile olan epik maç öncesi kampa tam zamanlı katılmasıyla birlikte dördüncü pencerede büyük olaylar yaşandı.

İki yıldızın karşılaşmasında tüm maç beklentilere uygun bir şekilde geçti, ancak Yunanistan, 19 bin 150 seyircinin izlediği bir Avrupa Elemeleri rekoru olarak tarihe geçen maçı uzatmada 100-94 kaybederek Sırbistan’a boyun eğdi. Jokic 29 sayı, 8 ribaund ve 6 asist yaparken, Antetokounmpo 40 sayı, 8 ribaund ve 5 asist ile Avrupa Elemeleri sayı rekorunu kırdı.

Katılım rekoru, üç gün sonra 19 bin 443 seyircinin OAKA’yı doldurduğu ve Giannis Antetokounmpo’nun Yunanistan milli takımıyla evinde ilk resmi maçı olan ve Belçika karşısında 17 sayı farkla kazanılan maçta kırıldı. NBA yıldızı, 26 sayı ve 7 ribaundla oynadı.

FIBA EuroBasket 2022’de hayal kırıklığı yaratan performansın ardından, Yunanistan Kasım 2022 penceresinin ilk maçında Letonya’ya mağlup oldu, ancak Belçika’da 72-70 galip gelerek garantiledi.

En iyi Dünya Kupası Sonucu

Yunanistan, dokuzuncu kez Dünya Kupası’nda ve üst üste beşinci kez oynayacak. 1994 ve 1998’de yarı finallere ulaştılar, ancak her iki turnuvada da kaybederek Üçüncülük Maçı’nda oynadılar, fakat burada da rakiplerine mağlup oldular.

Yunanistan’ın Theo Papaloukas, Vassilis Spanoulis, Antonis Fotsis, Nikos Zisis, Dimitris Diamantidis ve Sofoklis Schortsanitis gibi önemli bir ekolü 2006 yarı finallerinde Amerika Birleşik Devletleri’ni yendi, ancak ardından İspanya’ya finalde kaybederek ikinci oldular.

1994 ve 1998 yarı finallerine ulaştıktan sonra 2006’da gümüş madalya kazanan Yunanistan, 2010’da son 16 turunda İspanya’ya kaybetti. 2014’te Grup Aşaması’nda namağlup bir performans sergiledikten sonra aynı aşamada Sırbistan’a kaybettiler.

2019 Dünya Kupası’nda Yunanistan, ilk grup aşamasında Brezilya’ya mağlup oldu. Hellas, Amerika Birleşik Devletleri’ne 16 sayı farkla kaybetti ve Çek Cumhuriyeti’ni yedi sayıyla yendi, ancak üçlü averajda üçüncülük için Çekler ve Brezilya ile aynı puanı alarak çeyrek finale ulaşamadı.

İzlenecek Oyuncular

Son iki Dünya Kupası’nda yer alan Giannis Antetokounmpo, geçen yaz FIBA EuroBasket 2022’de en iyi performansını sergiledi ve turnuva ortalaması olarak 29,3 sayıyla zirveye çıktı. Grup Aşaması’nda Ukrayna’ya karşı 41 sayı kaydetti. İki kardeşi Kostas ve ayrıca Thanasis de listede yer alıyor.

11 Ağustos’ta Giannis, sakatlığı nedeniyle etkinliğe katılamayacağını sosyal medya platformlarında duyurdu. Milli Takım için bu duyuru, kötü bir haber oldu.

Yunanistan, son birkaç sezondur Avrupa’da parlayan Thomas Walkup’u listeye dahil etti. 1,93m boyundaki oyun kurucu, 2017-18 sezonunda Almanya’da MHP Riesen Ludwigsburg ile ve Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde büyük bir etki yarattı ve o zamandan beri Zalgiris ve Olympiakos için oynadı.

Veteranlar Kostas Papanikolaou ve Ioannis Papapetrou’nun yanı sıra, Yunanistan’ın kadrosunda Giannoulis Larentzakis de yer alıyor.