11 Mayıs 2024
2023 FIBA Dunya Kupası iddaa tahmin ve analizleri

2023 FIBA Dünya Kupası: Yeni Zelanda Turnuvaya Nasıl Geldi?

Yeni Zelanda, 2002’deki büyülü ilerleyişini tekrardan hayal edecek. FIBA Dünya Sıralaması’nda 26. sırada bulunan, 2002 Dünya Kupası Yarı Finalisti ve 2022 FIBA Asya Kupası üçüncüsü Yeni Zelanda, şampiyonaya nasıl geldi?

Nasıl Katıldılar?

Yeni Zelanda, 2019 Dünya Kupası’nda 19. sırada yer aldıktan sonra Asya Elemeleri’ne katıldı. Eleme aşamasına başlamadan önce, takımın efsanevi oyuncusu Pero Cameron’ın yardımcı antrenör olarak sekiz yıllık görevinden ayrılıp yerine Paul Henare’nin geçmesiyle bir koç değişikliği yaptı.

Yeni Zelanda, 2022 Ağustos’unda Endonezya, Japonya ve Filipinler’deki maçlarında, turnuvadaki yerini çok erken belirledi.

Cameron ve ekibi, doğru oyun arayışlarına başlamak için Şubat 2022’deki ikinci pencereyi beklemek zorunda kaldı. Ve Tall Blacks, Filipinler’deki maçta Hindistan’ı 55 sayı farkla yendiler ve ardından Filipinler’i de 25 sayı farkla devirip, son olarak A Grubu’nda Hindistan’ı ikinci kez 35 sayı farkla mağlup ettiler.

İlk tur maçlarında Rob Loe ve Tom Vodanovich etkileyici performans sergiledi: Loe, üç kez double-double yaparken Vodanovic, takımın üç maçının tamamında skor liderliğini üstlendi ve her seferinde 20 veya daha fazla sayı kaybederek iki double-double yaptı.

2023 Asya Elemeleri aşaması, aynı zamanda Yeni Zelanda’nın taraftarlarına nihayet yeniden kavuşması için bir fırsat verdi. 30 Haziran 2022’de Auckland’da Filipinler’i 106-46 yendikleri maç, takımın 2019 Elemeleri’nde Suriye’yi 97-74 mağlup ettikten sonra evinde oynadığı ilk maç oldu.

FIBA Asya Kupası 2022’nin ardından Cameron, altı oyuncusu 23 yaş altında olan ve hiçbiri 26 yaşın üzerinde olmayan çok genç bir takımı Endonezya’ya götürdü. Tall Blacks, Yarı Finallerde Avustralya’ya kaybetti ve ardından Ürdün’ü üçüncülük maçında yendi.

Cameron ve ekibi, Ağustos 2022’de Asya Elemelerine geri döndüler ve Suudi Arabistan’a karşı 15 sayı farkla kazandılar, ardından Auckland’da Ürdün’ü 100-72 yendiler. Tall Blacks, Filipinler’in Suudi Arabistan’ı yendiği maç ile birlikte Dünya Kupası’na katılımlarını garanti altına aldılar.

Garantilenen katılım sonrasında Cameron gençlerden ve test etmek istediği diğer oyunculardan oluşan bir kadro getirdi. Deneyimsizlik fazlasıyla etkili oldu ve Yeni Zelanda, Lübnan’a 12 sayı farkla ve Ürdün’e 17 sayı farkla karşı iki deplasman maçı kaybetti.

Cameron, elemeleri farklı oyuncuları gerçekten görmek için kullanmış ve maçlarda takıma toplam 30 farklı oyuncu dahil olmuştur. Ethan Rusbatch sekiz maçın tamamında oynayan tek oyuncu olurken Taylor Britt ve Hyrum Harris ise altı maça çıktı.

En İyi Dünya Kupası Sonucu

Yeni Zelanda, Dünya Kupası’nda yedinci kez oynarken, üst üste altıncı kez boy gösterecek. 1986’da ilk kez katıldıktan yaptıktan sonra Yeni Zelanda Pero Cameron, Sean Marks, Kirk Penney, Mark Dickel, Phil Jones, Paul Henare ve Dillon Boucher gibi isimlerle 2002’de Indianapolis’te dünyanın ilgisini çekti.

2002’de Venezuela ve Rusya’yı mağlup ederek İkinci Tur’a yükseldiler ve ardından Çin’i mağlup ederek eleme aşamasına ilerlediler. Takım Çeyrek Finallerde Porto Riko’yu 65-63 yenerek ilk dörtte yer aldı ve en iyi sonucu elde etti.

Yeni Zelanda, Yarı Finallerde Yugoslavya’ya kaybetti ve ardından üçüncülük maçında Almanya’ya yenildi. Yine de, Yeni Zelanda, basketbolseverler tarafından 2002’deki macerası ile hatırlanacak.

2002’de Yarı Finalleri görmesinin ardından, Okyanusya ülkesi aynı rüyayı tekrarlamayı başaramadı. 2006’da grup aşamasından ileri gittiler ancak son 16 Turunda Arjantin’e kaybettiler. 2010’da Yeni Zelanda, grup aşamasında Lübnan, Kanada ve Fransa’yı yendi, ancak 16 Turunda Rusya’ya yenilerek 12. sırada yer aldı.

Yeni Zelanda 2014’te grup aşamasını tekrar geçti. Ancak Litvanya’ya 76-71 yenildiler ve yine elendiler.

Çin 2019’da Yeni Zelanda, Brezilya’ya açılış maçında kaybetti, ardından Karadağ’ı yendi. Tall Blacks, Yunanistan’a kaybederek İkinci Tur’u kaçırdı ve 17-32. Sıralama aşamasına gitti, burada Japonya ve Türkiye’yi yenerek 19. sırada yer aldı.

İzlenecek Oyuncular

2019 FIBA Basketbol Dünya Kupası’nda maç başına ortalama 99,4 sayı atan Yeni Zelanda’nın ana oyuncuları, bu yılın en büyük etkinliği için kadroda yer alıyor.

Isaac Fotu, Shea Ili, Finn Delany, Tohi Smith-Milner ve Jordan Ngatai gibi Yeni Zelanda’nın en önemli parçaları son olarak Çin’de oynadı ve kadroda bulunuyor. Fotu, 2019’da ülkesi için maç başına ortalama 18,4 sayıyla en yüksek ikinci skorer oldu.

Smith-Milner’ın yanı sıra, geçen yılki FIBA Asya Kupası takımının diğer üyeleri Flynn Cameron, Hyrum Harris, Sam Timmins ve Taylor Britt de kadroda yer aldı.

Kadroda deneyimi olmayan ve çok az deneyime sahip oyuncular da var. Alba Berlin’de oynayan Yanni Wetzell, Walter Brown, Izayah Le’Afa ve Dan Fotu da kadroda yer alan diğer oyuncular.