3 Mayıs 2024
2023 FIBA Dunya Kupası iddaa tahmin ve analizleri

2023 FIBA Dünya Kupası: Çin Turnuvaya Nasıl Geldi?

FIBA Dünya Sıralaması’nda 27. sırada yer alan, 16 kez FIBA Asya Kupası şampiyonu Çin, FIBA Dünya Kupası 2023’e nasıl geldi?

Nasıl Katıldılar?

Çin, ev sahibi olduğu 2019 Dünya Kupası’nda 32 takım arasında 24. Sırada yer alabildi. Ardından da Tokyo Olimpiyatları’na katılamaması nedeniyle Asya Elemelerine büyük bir düşüşle girdi.

Devam eden Covid-19 salgını nedeniyle Çin, Asya Elemelerinin hiçbirini kendi evinde oynamadı. O dönemdeki baş antrenör Du Feng yine de sekiz oyuncudan oluşan güçlü bir çekirdek kadro oluşturmayı başardı. Çin, ilk 10 maçın en az yedisinde yer alan sekiz oyuncuyla Dünya Kupası biletini erkenden aldı.

Bu başarının ardından Çin federasyonu, Sırp Sasha Djordjevic’in baş antrenörlük görevini Du’dan devralacağını duyurdu. Çin’in sıradaki karşılaşmaları Endonezya, Japonya ve Filipinler’de oynanacaktı.

Çin, sıradaki maçlarına Japonya’daki iki maçla başladı ve Japonya’ya karşı iki galibiyet elde etti – 79-63 ve 106-73-. İlk maçta Guo Ailun ve Zhou Qi 24 sayı atarken, ikinci maçta Zhao Rui 27 sayıyla oynadı.

Çin’in Haziran/Temmuz 2022 maçları Melbourne’da oynandı ve Du’nun öğrencileri Avustralya’ya karşı her iki maçı da kaybetti, ancak sonrasında Taipei’yi 36 ve 41 sayı farkla yendi. İlk Avustralya maçında Çin, 16 sayı geriye düşmesine rağmen maçı berabere getirmeyi başardıktan sonra oyundan üştü ve 76-69 kaybetti.

Çin’in turnuvadaki inişli çıkışlı performansı FIBA Asya Kupası 2022’de de devam etti, burada grup aşamasında Kore’ye ve ardından Çeyrek Finallerde Lübnan’a kaybederek şampiyonayı sekizinci sırada tamamladılar. Bu, ülkenin 2007’den bu yana aldığı en kötü sonuç oldu.

İkinci Tur’un ilk penceresinde Çin fazla momentum kazanamadı, Kazakistan’ı 12 sayıyla yendi ancak Bahreyn’i 80-67 yenmek için uzatmaları oynamak zorunda kaldılar.

Kasım 2022’de işler İran’a karşı güçlü bir galibiyetle düzelmeye başladı ve ardından Bahreyn’i de yendiler.

Koç Djordjevic’in 2023 Şubat ayında Hong Kong’da Kazakistan ve İran’a karşı son iki Asya Elemesi maçına ev sahipliği yapacak ve takımından Dünya Kupası için ne bekleyebileceğini anlamaya çalışacaktı.

En İyi Dünya Kupası Sonucu

Çin, 1994’te Çeyrek Final Turuna ulaştığı bu şampiyonada 10. kez yer alacak. Son altı turnuvanın beşine katılmayı başardılar. Çin’in en iyi performansı, 1994 yılında Çeyrek Final Turu’na ulaştığı dönemdi.

Asyalılar, Brezilya ve İspanya’yı Elemelerde yenerek Çeyrek Final Turu’na ulaştılar. Grup 2’de Hırvatistan, Yunanistan ve Kanada’ya karşı mağlup oldular ve o yıl turnuvayı sekizinci sırada tamamladılar.

2002’de Çin, Cezayir’i yendi ve turnuvayı 12. sırada tamamladı. Dört yıl sonra Asyalılar, Son 16 turuna ulaşmak için son iki grup maçında Senegal ve Slovenya’yı yendi ancak Yunanistan’a karşı elendi.

2010’da Porto Riko’yu yenerek ilk turdan çıkmayı başardılar ancak bu kez Litvanya’ya karşı Son 16 turunda elenerek turnuvayı 16. Sırada bitirdiler.

Çin, 2014 Dünya Kupası’na katılamadı ve ardından 2019’da ev sahibi oldu. Ancak takım büyük sıkıntılar yaşadı, Fildişi Sahili’ni yendi ancak ardından Polonya ve Venezuela’ya kaybederek 17-32 sıralamasına gitti. Çin, burada da Kore’yi yendi ancak Nijerya’ya kaybetti ve 24. sırada tamamlandı.

İzlenecek Oyuncular

Haziran ayının ortasında, ön kadro açıklandı.

İki önemli pivot Zhou Qi ve Wang Zhelin, Zhou Peng, Zhao Rui ve Sun Minghui gibi başlıca isimler takip edilecek oyuncular arasında bulunuyor.