28 Nisan 2024

2023-24 Euroleague Sezonu: Sayı Krallığına Aday 10 Önemli İsim

Skor üretebilmek, genellikle harika bir oyuncuyu iyi bir oyuncudan ayıran bir beceridir. Neyse ki Turkish Airlines EuroLeague taraftarları için turnuvada birçok elit skorer var ve bu da Alphonso Ford EuroLeague En Skorer Oyuncu Ödülü için yarışı önümüzdeki sezon daha da ilginç hale getirecek.

Burada, henüz bir maç oynanmadan ödül için en güçlü 10 adayımı sunacağım. Dolayısıyla bu bir tahminden ibaret, elbette sezon başladıktan sonra oyuncuların performanslarını sahada göreceğiz.

10. Dzanan Musa, Real Madrid

2023 ortalamaları: 23:48 dakika, 14.8 sayı, 15.9 verimlilik puanı

24 yaşındaki oyuncunun Real’deki ilk yılı daha iyi geçemezdi, attığı sayılarla takımının EuroLeague şampiyonluğuna ulaşmasında büyük rol oynadı. Her şekilde skor üretebilen Musa, kariyerinde bir adım daha atmaya hazır görünüyor ve bu da onu En Skorer Oyuncu ödülünü almak için yarışa sokacak.

9. Lorenzo Brown, Maccabi Tel Aviv

2023 ortalamaları: 31:35 dakika, 16.1 verimlilik puanı

EuroBasket 2022’de İspanya’yı altın madalyaya taşıdıktan sonra Brown geçen sezon EuroLeague’de kariyer yılını geçirdi. Sadece oyun kuruculuğuyla değil skorerliğiyle de parlayarak 2022-23 sezonunda neden EuroLeague’de oynayan en iyi oyunculardan biri olduğunu gösterdi. Brown’ın hücumda güçlü bir yıl daha geçirmesi Maccabi için iyi haber anlamına gelecektir.

8. Mike James, AS Monaco

2023 ortalamaları: 30:21 dakika, 15.9 sayı, 16.3 verimlilik puanı

EuroLeague’de topu Mike James kadar güzel sayıya çeviren bir oyuncu var mı? EuroLeague’deki 10. sezonuna giren Amerikalı oyuncu sahadaki oyunuyla şaşırtmaya devam ediyor. Monaco’nun arka alanında dört elit guard var – James, Kemba Walker, Jordan Loyd ve Elie Okobo – ancak skor yükünün büyük kısmı yine de 55 numaradan gelecek gibi görünüyor.

7. Shabazz Napier, Kızıl Yıldız

2023 ortalamaları: 24:47 dakika, 15.0 sayı, 16.4 verimlilik puanı

EuroLeague’deki ilk maçına geçen sezonun ikinci yarısında çıkmış olabilir ama Napier’in bu seviyeye ait olduğunu göstermesi uzun sürmedi. Amerikalı oyuncu bu yaz EA7 Emporio Armani Milan’dan Zvezda’ya transfer oldu ve eğer geçen sezonki 12 maçlık performansına benzer bir performans sergilerse Gol Kralı ödülünü kazanması işten bile değil.

6. Shane Larkin, Anadolu Efes

2023 ortalamaları: 28:39 dakika, 11.9 sayı, 14.1 verimlilik puanı

Sakatlığı Larkin’in geçen sezon sadece 17 maçta forma giymesine engel oldu ancak en iyi performansına geri döndüğüne dair işaretler verdi. Kasım 2019’da FC Bayern Münih’e karşı 49 sayı üreterek EuroLeague’de tüm zamanların sayı rekorunu elinde tuttuğunu hatırlatmakta fayda var ve koç değişikliği Larkin’in hücumda bir kez daha patlama yapmasını sağlayabilir.

5. Nikola Mirotic, Olimpia Milano

2023 ortalamaları: 24:58 dakika, 15.4 sayı, 16.4 verimlilik

EuroLeague MVP’sinin takım değiştirmesi pek sık rastlanan bir durum değil ama FC Barcelona’dan Milan’a giden Mirotic’in başına gelen bu oldu. Mirotic geçen sezon saha dışında çok fazla sorunla uğraşmak zorunda kaldı, bu yüzden Milano’da yeniden başlama şansı, ligdeki geri kalan takımlar için kötü haber anlamına gelecektir. Önümüzdeki Nisan ayında onu EuroLeague’in en skorer oyuncuları arasında görürseniz şaşırmayın.

4. Will Clyburn, Anadolu Efes

2023 ortalamaları: 33:07 dakika, 16.7 sayı, 18.6 verimlilik puanı

EuroLeague’de izlemeyi en çok sevdiğim oyunculardan biri olan Clyburn, En Skorer Oyuncu ödülünü almak için de en büyük adaylardan biri. 33 yaşındaki oyuncuyu hücumda izlemek çok keyifli ve skor anlamında kariyer yılını geride bırakan Clyburn, yeni başantrenör Erdem Can’ın sisteminde en çok gelişecek isimlerden biri olabilir. Darius Thompson’ın takımın başında olması da Clyburn’ü daha büyük bir tehdit haline getirecektir.

3. Kevin Punter, Partizan

2023 ortalamaları: 27:54 dakika, 16.1 sayı, 15.0 verimlilik puanı

Partizan taraftarlarının Punter’ı bu kadar çok sevmesinin bir nedeni var: O bir skor makinası. Partizan’ın takım kaptanı 2022-23 sezonunda EuroLeague’e geri döndü ve herkese ne kadar iyi olduğunu hatırlattı. Partizan’ın en önemli hücum silahı olan Punter, doğuştan gelen skorer becerileriyle En Skorer Oyuncu ödülünün en önemli adaylarından biri.

2. Wade Baldwin, Maccabi Tel Aviv

2023 ortalamaları: 28:03 dakika, 17.2 sayı, 17.6 verimlilik puanı

Baldwin’in geçen sezon EuroLeague’in en iyi guardı olduğunu söyleyebiliriz sanırım. Amerikalı oyuncunun skorer performansının istikrarlı hale gelmesi onu son derece tehlikeli bir silah haline getirdi ve Maccabi 2014’ten bu yana ilk Final Four’una ulaşmak istiyorsa yine onun hücumda parlamasına ihtiyaç duyacak. Maccabi’de kendine bir yuva bulan Baldwin, bir başka büyük sezona hazırlanıyor.

1. Markus Howard, Baskonia Vitoria-Gasteiz

2023 ortalamaları: 20:31 dakika, 14.2 sayı, 8.4 verimlilik puanı

Geçen sezonun başlarında, hücumda ortalığı yakıp yıkan Howard’ı durdurmak mümkün görünmüyordu. Arka alandaki partneri Darius Thompson’ın Efes’e gitmesiyle 24 yaşındaki oyuncunun EuroLeague’deki ikinci sezonunda omuzlarına daha fazla sorumluluk yüklendi. Eğer Howard liderlik rolünde skorerliğine daha fazla istikrar katabilirse yeni sezonda ligin en skorer oyuncusu olacağını düşünüyorum.