26 Nisan 2024

2022-23 Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi Normal Sezon Ödülleri

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi‘nde 2022-23 normal sezon bölümünü geride bıraktık.

Play-off heyecanının başlamasına sayılı günler kala gelin birlikte bireysel performansları ile öne çıkan isimleri ödülleri ile buluşturalım. Keyifli okumalar.

Yılın Koçu:

Normal sezonu lider olarak bitiren Türk Telekom elbette takım olarak dikkat çekti. Bu başarının temelinde yer alan isim de kuşkusuz koç Erdem Can‘dı. Koç Obradovic’in yardımcılığını yaptıktan sonra NBA’de Jazz takımında da asistanlık göreviyle tecrübesini arttıran Can, BSL’deki bu zorlu başantrenörlük görevinin de altından başarılı bir şekilde kalktı! Sıfırdan kurduğu kadroda potansiyelli isimlerin kendisini kanıtlamasına izin verdiği gibi tecrübeli isimlerden de en yüksek verimi almayı başarmıştı. Açıkçası Olin Edirne’deki kısa görevini saymazsak ilk ciddi başantrenörlük görevinde sergilediği bu performansla alkışları fazlasıyla haketti. Önümüzdeki sezon bir Euroleague takımında görmemizin sürpriz olmayacağı koç Can’ı biz de hakettiği şekilde yılın koçu seçiyoruz.

Yılın Savunmacısı:

Bu bölümde de bir Türk oyuncunun ön plana çıkıyor olması gerçekten sevindirici ve bu noktada hatırlatmam lazım ben ligmizdeki yabancı sayısının basketbolcu gelişimi ya da milli takım başarısı ile ilgisi olmadığını düşünenlerdenim. Pasaportundan bağımsız olarak iyi olan, kendini koça kanıtlamış her oyuncu sahada yerini alır! Buna en güzel örneklerden birisi de kuşkusuz Darüşşafaka Lassa‘nın kaptanı Doğuş Özdemiroğlu. 27 yaşındaki tecrübeli guard koç Ernak’ın takımdaki yabancı oyunculardan bile daha fazla güvendiği bir isim, daha da önemlisi takımdaki savunma lideri konumunda! Bu sezon yer aldığı 30 maçta ortalama 31.7 dakika süre alırken her zaman rakibin en önemli kısasının birebir savunmasında ön plana çıktığı gibi savunma ribaundlarında 4.8 ve top çalma konusunda da takımına 2.4 istatistikleriyle katkıda bulunmuş bir isim. “Savunma Bakanı” takma ismini başarıyla taşıyan Doğuş’u biz de alkışlarla yılın savunmacısı seçiyoruz.

Yılın En İyi Yerli Oyuncusu:

Ligimiz adına yerli oyunculardan en yüksek verim aldığımız sezonlardan birini geride bıraktık. Son yıllarda sergilediği gelişm, yakaladığı ivme ile sadece Euroleague takımlarının değil, NBA gözlemcilerinin de ilgisini çekmeyi başarmış olan, basketbolumuza yeni bir heyecan getiren, genç bir skorer var karşımızda! Karşıyaka’dan sonra Frutti Extra Bursaspor‘da da üstüne koyan, milli takıma kadar yükselen Onuralp Bitim‘den bahsediyoruz elbette! 1999 doğumlu kanat oyuncusu koç Alimpijevic’in sisteminde bir yabancı oyuncu kadar kredisi bulunan, o sahadayken hücumlarda an skorer rolünü kapmış bir isim. 30 maçta görev alan Onuralp, ortalama 31 dakika sahada kalırken 18.4 sayı (yüzde 40.9 üçlük), 4.8 ribaund, 3.6 asist istatistiklerini yakalamış ve 16.8 verimlilik puanı ortalaması tutturmuştu. Biz de onu bu nefis perfomansından ötürü tekrar tebrik ediyor ve yılın en iyi yerli oyuncusu ödülünü kendisine veriyoruz.

Yılın En İyi Yerli Beşi:

*** Pozisyonlardan bağımsız olarak, verimlilik puanı dikkate alınarak belirlenmiştir.

  • Onuralp Bitim (Frutti Extra Bursaspor): 18.4 sayı, 4.8 ribaund, 3.6 asist, 16.8 verimlilik puanı
  • Doğuş Özdemiroğlu (Darüşşafaka Lassa):
  • Erkan Yılmaz (Türk Telekom):
  • Yiğit Arslan (Bahçeşehir Koleji):
  • Sadık Emir Kabaca (Galatasaray NEF):

MVP:

Bu sezon koç Can ve Türk Telekom’un ligimize kazandırdığı yıldızlardan birisi olan Tyrique Jones adından sıkça söz ettirdi. Sezon boyunca parmak ıssırtan smaçlara ve bloklara imza atan, müthiş atletizmi ve patlayıcılığı ile Euroleague takımlarının da transferdekim gözdesi haline gelen 1997 doğumlu Amerikalı pivot, BSL’de 27 maçta ortalama 27 dakika sahada kalırken 13.9 sayı (yüzde 71.6 ikilik), 8.7 ribaund, 1.8 asist, 1.3 blok gibi önemli istatistiklere imza atarken 21.4 verimlilk puanı ortalaması yakalamıştı. Sakatlık sorunları yaşamadığı anlarda rakip uzunlara karşı net bir üstünlük kuran Jones’u biz de bu nefis sezonun ardından alkışlarla ligimizin en değerli oyuncusu seçiyoruz.

Yılın En İyi Beşi:

*** Pozisyonlardan bağımsız olarak, verimlilik puanı ve en az 20 maç oymama kriteri dikkate alınarak belirlenmiştir.

  • Tyrique Jones (Türk Telekom): 13.9 sayı, 8.7 ribaund, 1.8 asist, 21.4 verimlilik puanı
  • Jordan Morgan (Ayos Konyaspor): 17.8 sayı, 7.6 ribaund, 2.1 asist, 19.8 verimlilik puanı
  • Errick McCollum (Pınar Karşıyaka): 19.0 sayı, 3.0 ribaund, 4.7 asist, 18.2 verimlilik puanı
  • Rasheed Sulaimon (Ayos Konyaspor): 18.0 sayı, 4.7 ribaund, 5.2 asist, 18.0 verimlilik puanı
  • Jerry Boutsiele (Bahçeşehir Koleji): 13.5 sayı, 7.8 ribaund, 1.8 asist, 17.9 verimlilik puanı

Yılın En İyi İkinci Beşi:

*** Pozisyonlardan bağımsız olarak, verimlilik puanı ve en az 15 maç oymama kriteri dikkate alınarak belirlenmiştir.

  • Braian Angola (Pınar Karşıyaka): 15.4 sayı, 4.5 ribaund, 4.4 asist, 17.8 verimlilik puanı
  • Rob Gray (Tofaş): 18.4 sayı, 3.8 ribaund, 3.8 asist, 17.8 verimlilik puanı
  • Boubacar Toure (Tofaş): 11.8 sayı, 8.2 ribaund, 17.4 verimlilik puanı
  • Zach Auguste (Frutti Extra Bursapor): 12.4 sayı, 7.5 ribaund, 1.9 asist, 17.4 verimlilik puanı
  • Jerian Grant (Türk Telekom): 14.9 sayı, 3.6 ribaund, 5.8 asist, 17.4 verimlilik puanı