19 Nisan 2024

2023 Turkish Airlines Euroleague Final Four’da Yer Alacak Oyuncuların Tecrübe Seviyeleri

Turkish Airlines Euroleague‘de Final Four’da boy gösterebilmek neredeyse her kulübün hayali ve ana hedefi.

Bu elit 4 takım arasından çıkarak şampiyon olabilmek için bir çok faktör belirleyici olabiliyor ama bunlardan belki de en önemlisi tecrübe seviyesi.

Gelin birlikte hem kulüplerin hem de bünyelerinde bulunan oyuncuların Final Four sahnesindeki tecrübelerine göz atalım. Keyifli okumalar.

AS MONACO

Euroleague’de kulüp tarihinin 2. sezonunu geçiren Monaco, ikinci kez üst üste play-off biletini kaparken geçen sezonun aksine bu kez Maccabi’yi 3-2 ile geçerek tarihlerinde ilk kez Final Four’da yer almayı haketmiş oldular.

Geçen sezon olduğu gibi bu sezonun da flaş takımlarından biri olan Monaco’nun kadrosundaki oyuncuların Final Four tecrübesi anlamında iyi durumda değiller. Tüm kadroda sadece Mike James bir kere (2016) Final Four sahnesinde boy gösterebilmişti. Diğer tüm oyuncular kariyerlerinde ilk kez bu sahnede yer alacaklar.

Koç Obradovic de James dışındaki diğer oyuncuları gibi Final Four sahnesinde ilk kez görev alacak.

OLYMPIAKOS

Bu sezon da geçen sezon olduğu gibi Final Four biletini kapan Yunan ekibi, normal sezonu lider olarak tamamladıktan sonra play-off’da temsilcimiz Fenerbahçe karşısında çok zorlansa da 3-2 ile seriyi geçip Final Four biletini kapmıştı.

Geçen sezon kadrodaki bir çok oyuncu kariyerlerinde ilk kez Final Four’da görev almışlardı. Şimdi elde ettikleri o deneyimle bu kez kupayı kaldırmaya çalışacaklar. Ellerinde bu seviyelerde daha önce hatrı sayılır sayıda maçta boy göstermiş çok tecrübeli 2 isim var; Kostas Sloukas (14 maç) ve Kostas Papanikolaou (12 maç).

Bu arada Isaiah Canaan, Tarik Black, George Papas üçlüsünün Final Four’da ilk kez görev alacaklarını da belirtelim.

FC BARCELONA

Barça yazın yaptığı önemli takviyelere rağmen bu sezona da istediği başlayamamış olsa da geç olmadan toparlandı, istikrarı yakaladılar ve üst üste galibiyetlerle sezonun sonunda zirve ortağı olarak kendilerini göstermişlerdi. Sezonu 2. sırada bitirerek play-off’da eşleştikleri Zalgiris’i de 3-0 ile süpürerek Final Four biletini kapmışlardı.

Katalan ekibi bu organizasyonda yer alan ekipler arasında Final Four konusunda en tecrübeli kadrolardan birine sahip. Tam 8 oyuncu daha önce Final Four’da boy göstermişti ve bu isimler arasında Jan Vesely 12 maç ve Nikola Mirotic 10 maç ile öne çıkıyorlar.

Tomas Satoransky, Sergi Martinez, Oriol Pauli, Oscar Da Silva, James Nnaji, Mike Tobey ise kariyerlerinde ilk kez Final Four’da sahaya çıkacaklar.

REAL MADRID

İspanyol devi Euroleague tarihinde en çok galibiyet elde eden takım ancak modern Euroleague dönemine kadar Final Four tecrübeleri yoktu. Ancak 2010’dan sonra 2015 ve 2018’de şampiyonluk kupasını da müzelerine götürerek sadece Final Four’da yer almayıp şampiyonlukla da bu başarıyı taçlandırmışlardı.

Başarının istikrardan geldiğini gösteren bir takımdı Real ve uzun yıllar aynı oyuncu grubu ile bu noktaya gelmişlerdi. Her ne kadar bu oyuncu grubunun bir kısmını kaybetmiş olsalar da halen Rudy Fernandez (14 maç), Sergio Llull (18 maç), Sergio Rodriguez (14 maç), Fabien Causeur (7 maç), Anthony Randolph (7 ma.) ve Walter Tavares (7 maç) gibi Final Four tecrübesi üst seviyede isimler var ellerinde.

Diğer tarftan genç yıldız Dzanan Musa ve koç Chus Mateo kariyerlerinde ilk kez Final Four’da boy gösterecekler.