27 Nisan 2024

2023-24 FIBA Şampiyonlar Ligi MVP Yarışı (Bölüm-1)

Ödülü kimin kazanma şansının daha yüksek olduğunu anlamak için FIBA Şampiyonlar Ligi‘nin önceki MVP’lerinin profillerine bir göz atmamız gerekiyor. Jordan Theodore, Manny Harris, Tyrese Rice, Keith Langford, Bonzie Colson, Chima Moneke ve TJ Shorts II Final Four’a ulaştılar, takımlarının Final Four’a ulaşmasında önemli rol oynadılar, sezon boyunca kritik şutlar soktular ve En Değerli Oyuncu olduklarını kanıtlayacak rakamlara sahip oldular.

Gelin şuana kadar takımlarıyla beraber önemli performans isimlere bir göz atalım ve onların bu yarıştaki durumlarını sıralayalım. Keyifli okumalar.

10. Simon Birgander (UCAM Murcia): 10.0 sayı, 6.0 ribaund, 3.0 asist, 2.0 blok, 1.0 top çalma
9. David McCormack (Darüşşafaka Lassa): 15.0 sayı, yüzde 65.5 ikilik, 6.7 ribaund, 2.0 top çalma
8. Marcelinho Huertas (Tenerife): 1.7 sayı, 9.3 asist, 16.0 verimlilik puanı
7. Harald Frey (Telekom Bonn): 26 sayı, 10 asist
6. Chris Dowe (Derthona Tortona): 11.7 sayı, 5.3 asist, 5.0 ribaund, 1.0 top çalma, 15.7 verimlilik puanı

5. Vernon Carey (Pınar Karşıyaka)

22 yaşındaki çaylak uzun şimdiden Avrupa basketbolunda ne kadar dominant olabileceğini gösterdi ki hatırlayacağınız üzere Ekim ayının MVP’si seçilmişti zaten! Karşıyaka yoluna 2-1 ile devam ederken solak uzun da 16.0 sayı, 7.0 ribaund, 2.3 blok, 1.7 asist, 21.7 verimlilik puanı ortalamaları ile göz kamaştırmaya devam ediyor. Halen gelişim alanı olduğunu düşününce ne kadar büyük bir potansiyel olduğunu görebiliyoruz. Sezonun en flaş transferi diyebiliriz onun için ve Karşıyaka kazanmaya devam ettikçe en güçlü MVP adaylarından biri olacak kuşkusuz.

4. David Kravish (Unicaja Malaga)

Açıkça görülüyor ki maç kazandıran veya risk alan bir oyuncu değil ama şu ana kadar sezonun en iyi takım(lar)ından birinin en verimli oyuncusu. Yani bu, en iyi takımda en iyi oyuncu maddesi, bilirsiniz, Sezon 2’de AEK’deki Manny Harris’in MVP ödülünü kazanmak için aday olması gibi. Biliyorsunuz, Kevin Punter, Delroy James, Mike Green, Dusan Sakota ve Vince Hunter vardı, ama Manny onların arasında en istikrarlı olanıydı. Elbette Malaga’nın başarısında onun rolü en ön sırada değil, Perry, Carter, Thomas, Osetkowski, Kalinoski ve Taylor gibi isimler ondan daha fazla öne çıkabiliyorlar. Ancak Bulgar pasaportu da bulunan Kravish 11.7 sayı, 6.3 ribaund, 2.0 blok, 1.7 top çalma, 17.0 verimlilik puanı ortalamalarına sahip ve daha da önemlisi bu sezon onun sahada olduğu toplam 61 dakikada Malaga rakiplerine +40 farkla net bir üstünlük kurmuş durumda!

3. Gregor Hrovat (Dijon)

Yoluna 3-0 ile namağup devam eden ve 93.0 sayı ortalaması ile ligin en iyi hücum takımı olan Dijon’un lideri Holston olabilir ama Hrovat 14.3 sayı, 54-42-83 şut yüzdeleri, 3.7 ribaund, 3.3 asist, 2.7 top çalma (2.sırada), 1.0 blok, 19.0 verimlilik puanı istatistikleri ile takımın en verimli ismi! Henüz 29 yaşında ve önünde elit basketbol oynayacağı daha en az 5 yıl var ve evet, teorik olarak BCL’deki ilk üç maçta sadece iki oyuncu ondan daha iyiydi ve evet, Sezonun En İyi Beşi’nde kendisine yer bulabilir!

2. Levi Randolph (Hapoel Jerusalem)

İsrail ekibi sezona 2-1 ile devam ediyor ve Randolph kuşkusuz takımın en önemli silahı. Evet Speedy Smith ve Khadeen Carrington da var ellerinde ama onun sırtı dönük üretimi artı sağa penetre ederek bulduğu orta mesafe şutlar rakipler adına öldürücü nitelikte gerçekten! Amerikalı kanat oyuncusu 19.0 sayı (3. sırada), 5.0 ribaund, 5.0 asist, 17.3 verimlilik puanu istatistikleriyle şuana kadar parladı tam olarak. O sahadeyken takımı rakiplere 6 sayı farkla üstünlük kurabildili ama bu bile önemli çünkü İsrail ekibi neredeyse her maçı tek haneli farklarla kazanıyor.

1.Chasson Randle (AEK)

AEK yoluna 3-0 ile namağlup devam ediyorsa bunda Randle’ın direkt etkisi var. Özellikle Sassari deplasmanda krtik bölümde üst üste bulduğu üçlüklerle galibiyeti getiren isimdi. Yunan ekibinin elinde McRae ve McLemore gibi yıldızlar olsa da direksiyonda o oturuyor. 15.0 sayı, 4.7 ribaund, 4.0 asist, 18.0 verimlilik puanı ortalamaları MVP olması için yeterli mi? Elbette! Bunun üstüne bir de inanılmaz şut yüzdelerini ekleyelim; 62-63-75 ve altını çizelim, Randle bu sezon yay gerisinden 10-16 ile oynuyor!