3 Mayıs 2024
Turkish Airlines Euroleague iddaa tahmin ve analizleri

2023-24 Euroleague Sezonu: İlk Yarının Ödüllerini Dağıtalım

Turkish Airlines Euroleague‘de 2023-24 sezonunun ilk yarısı geride kaldı.

Gelin birlikte bireysel performansları ile ilk yarıda takımlarını başarıya taşıyan isimleri ödülleri ile buluşturalım, keyifli okumalar.

En İyi Koç

Virtus Bologna sezonun ilk yarısında çıktığı 17 maçtan tam 12 galibiyet çıkararak birçok güçlü rakibi geride bırarak 2. sırada yer aldı. Tartışmasız sezonun en sürpriz performanslarından birine imza attılar şuana kadar. Açıkçası bu başarıdaki aslan payının Luca Banchi‘de olduğunu net olarak söylemek lazım! 58 yaşındaki İtalyan koç, Dünya Kupası’nda da yıldızlarından yoksun Letonya’ya tam anlamıyla bir peri masalı yaşatmış, turnuvanın da en iyi koçu olmuştu zatene. Bu başarısını ülkesinde sürdürüyor! Bologna yönetimi de sezon başlamadan beklenmedik şekilde koç Scariolo ile yolların ayrılmasının ardından onu tercih ederek ne kadar doğru bir hamle yaptığını anlamıştır çoktan. Tecrübeli koçun oynattığı sistem hem modern basketbola uygun hem de göze hoş geliyor. Biz de onu alkışlarla ilk yarının en iyi koçu seçiyoruz.

En İyi Çaylak

Yaz döneminde istediği hamleleri tamamlayamayan Partizan, kervanı yolda düzmeye karar verdi. Bu yolda da başarılı ara transferler yaptılar. Bu hamlelerden birisi de Bruno Caboclo oldu kuşkusuz. Koç Obradovic’in istediği üzere Lessort’un yerini doldurmak adına yapılan bir transfer oldu. Çaylak sezonunu geçiren Brezilyalı uzun, belki Lessort’un verdiği katkıyı veremedi ama özellikle hücumda Sırp ekibine derinlik kattı, ellerini güçlendirdi. İç-dış tehditi ile beraber rakiplere sürekli ters eşleşme yaratan Caboclo, koç Obradovic’in sistemine alıştıkça daha da verimli olacaktır. 10 maçta ortalama 20 dakika süre alırken 12.3 sayı, 4.2 ribaund istatistikleriyle 14.0 verimlilik puanı ortalamalasını yakaladı. Biz de onu ilk yarının en iyi çaylağı seçiyoruz.

En İyi Savunmacı

2018 ve 2023’de Real Madrid ile Euroleague kupasını kaldıran Walter Tavares, bireysel olarak da 2019, 2021 ve 2023’de Yılın En İyi Savunmacısı seçilmişti. Bu sezon da ödülün en büyük adaylarından birisi kuşkusuz. 2.20 metre boyunda olan 31 yaşındaki tecrübeli uzun, İspanyol ekibinin her iki pota altında da kuşkusuz en önemli silahı. Onun için bir çok maçta “oyunu değiştiren faktör” tanımını rahatlıkla yapabiliriz! Yeşil Burun Adalı dev uzun, ilk yarıda çıktığı 16 maçta yakaladığı 1.4 blok ile bu alanda ligin zirvesinde yer alıyor. İstatistiklere blok olarak yazılmayan ama rakipleri sadece varlığıyla bozduğu ya da dışarı çıkmaya zorladığı pozisyonları da sayabilsek keşke 🙂 Onu alkışlarla ilk yarının en iyi savunmacısı seçiyoruz.

En İyi Takım

Evet hazır Real Madrid sayfasını açmışken devam edelim o zaman! Geçen sezonu şampiyon olarak tamamlayan koç Mateo’nun öğrencileri bu sezon da ünvanlarını korumaya kararlılar. Yaz dönemini sakin geçiren İspanyol devir kadrosunun iskeletini korurken, Campazzo gibi Euroleague seviyesinde dengeleri değiştirebilecek bir oyun kurucuya kadrosuna kattı, daha da güçlendi. Nitekim ilk yarıda çıktıkları 8 iç saha maçının tamamını kazanırken, toplamda da 17 maçtan tam 16 galibiyet çıkardılar, en yakın rakipleri Bologna’nın tam 4 galibiyet önünde tek başlarına liderlik koltuğunda oturuyorlar. Verimlilik puanı, asist, savunma ribaundu, blok, skor üretimi gibi alanların tamamında da istatistikler lideri konumundaki Real’i biz de alkışlarla ilk yarının en iyi takımı ilan ediyoruz.

MVP

Evet normal şartlarda temsilcimiz Anadolu Efes’in süper yıldızı Larkin onda 1 farkla da olsa daha iyi bir verimlilik puanına sahip ancak takımı 14. sırada… Diğer yandan AS Monaco‘nun süper yıldızı Mike James ise takımını 5. sıraya taşıdığı gibi sayı krallığında da ligin zirvesinde olan bir isim! 33 yaşındaki Amerikalı guard, kesinlikle kariyerinin en verimli, en istikrarlı sezonunu geçiriyor. İlk yarıda 17 maçın tamamında ilk beş başlarken ortalama 31 dakika sahada kalmış, 19.8 sayı (yüzde 43.0 üçlük, yüzde 52.2 ikilik, yüzde 78.9 s.atış), 4.5 ribaund, 4.9 asist, 1.2 rop çalma, 1.9 top kaybı ortalamaları yakalamışm ve bu sayede de maç başına 21.2 verimlilik puanına ulaşmıştı. Biz de onu alkışlarla kutluyor ve ilk yarının MVP’si seçiyoruz.

En İyi Beş

  • Shane Larkin (Anadolu Efes): 18.1 sayı, 2.8 ribaund, 5.5 asist, 21.3 verimlilik puanı
  • Mike James (AS Monaco): 19.8 sayı, 4.5 ribaund, 4.9 asist, 21.2 verimlililk puanı
  • Tornike Shengelia (Virtus Bologna): 16.0 sayı, 6.2 ribaund, 3.8 asist, 20.5 verimlilik puanı
  • Chima Moneke (Baskonia): 14.8 sayı, 6.6 ribaund, 1.6 asist, 19.1 verimlilik puanı
  • Mathias Lessort (Panathinaikos): 14.3 sayı, 5.8 ribaund, 18.9 verimlilik puanı