Yunan basketbolunun deneyimli isimlerinden Ilias Zouros, 36 yıl aradan sonra kariyerine başladığı kulüp olan Panionios Athens’e başantrenör olarak geri döndü.
Kulüp tarafından yapılan resmi açıklamaya göre 59 yaşındaki koç, sezonun geri kalanında hem BKT EuroCup hem de Yunanistan Ligi arenasında takımın başında olacak.
Panionios’a Dönüş 🏛️
Zouros’un Panionios’a dönüşü, hem sembolik hem de duygusal bir anlam taşıyor. Deneyimli teknik adam, 1989 yılında Panionios’un altyapısında antrenörlük kariyerine adım atmış, kısa süre sonra da A takımda yardımcı koçluk yapmıştı. Aradan geçen 36 yılın ardından tekrar Nea Smyrni semtine dönerek kulübün başına geçmesi, adeta kariyerinde “tamamlanmış bir daire” olarak görülüyor.
Panionios, bu sezon EuroCup’ta zorlu bir başlangıç yaparken, ligde de beklenen sonuçları alamadı. Takımı yeniden yapılandırma sürecine giren yönetim, Yunan basketbolunun en tecrübeli isimlerinden birini göreve getirerek istikrar hedefliyor.
Üçüncü Koç, Yeni Başlangıç 🔁
Panionios, sezona Luka Pavicevic yönetiminde başlamış, ardından kısa bir süreliğine Chris Chougkaz geçici olarak görevi devralmıştı. Zouros, sezonun üçüncü başantrenörü olarak görevi devralırken, kulüp açıklamasında “köklerine sadık, ancak vizyoner bir lider” ifadesiyle tecrübeli koça olan güven vurgulandı.
Zouros, “Panionios benim için sadece bir kulüp değil, basketbola adım attığım yer. Buraya dönmek büyük bir sorumluluk ama aynı zamanda gurur verici.” sözleriyle duygularını paylaştı.
Uluslararası Deneyimle Gelen Bir Usta 🌍
59 yaşındaki teknik adam, Avrupa basketbolunda uzun yıllardır tanınan bir figür. Kariyeri boyunca Olympiacos, Aris, AEK, Peristeri, Promitheas Patras ve Panellinios gibi önemli Yunan takımlarında görev yaptı. Ayrıca Zalgiris Kaunas (Litvanya), Racing Paris (Fransa), Anadolu Efes ve Tofaş (Türkiye), Buducnost Podgorica (Karadağ) gibi Avrupa kulüplerini de çalıştırdı.
Zouros’un milli takım tecrübeleri de dikkat çekici. Yunanistan Milli Takımı ile kısa bir dönem görev yaptıktan sonra, Gürcistan Milli Takımı’nı yıllarca çalıştırarak takımı Avrupa basketbolunda istikrarlı bir konuma taşıdı.
EuroCup ve EuroLeague Tecrübesi 🏆
Tecrübeli koç, bugüne kadar EuroCup’ta altı sezonda görev yaptı. Aris, Panellinios, Buducnost ve Promitheas Patras takımlarını çalıştıran Zouros, 2010 sezonunda Panellinios ile yarı finale çıkarak “EuroCup Yılın Koçu” ödülünü kazandı. Kariyerinde EuroCup’ta 22 galibiyet – 35 mağlubiyet, EuroLeague’de ise beş sezonda önemli deneyimler elde etti.
Panionios’ta Hedef: Kimliği Yeniden Kazanmak 🔥
Zouros’un gelişiyle Panionios, hem parkede hem de organizasyonel anlamda yeniden yapılanma sürecine girecek. Kulüp yönetimi, özellikle genç Yunan oyuncuların gelişimine odaklanacak bir sistem kurulacağını belirtti.
Koç Zouros’un öncelikli hedefi ise savunma direncini artırmak, top paylaşımını iyileştirmek ve takımı yeniden EuroCup’ta rekabetçi hale getirmek olacak.
