Sevgili basketbol dostları şampiyonayı bitirdik.
Ulusal takımımızın aldığı sonuç ve takımların teknik analizlerini turnuva öncesinden başlayarak tarafsız, en doğru şekilde editörümüz sizlere aktardı. Ben de herzaman olduğu gibi hakem tarafınının analizini sizlere aktaracağım.
FIBA bu şampiyona için Avrupadan 54 aday adayı hakemi belirledi. Ülkemizden Z.Yılmaz,K.Baki.Y.Yılmaz,C.Mavisu ve Ç.Hekimoğlu çeşitli ön turnuvalarda denenip 39 hakem arasına girdiler.C.Mavisu ve Ç.Hekimoğlu dışında. Avrupadan en fazla hakem ispanya 4—Türkiye 3 hakemle temsil edildi.
Şampiyonanın diğer hakem dağılımları ise, 6 adet kıta dışından: Abd-Avustralya-Japonya-PortoRico-Kanada-Panama. 6 Adet de şampiyonada takımı olmayan Avrupa ülkelerinden: Bulgaristan-Norveç-Romanya-Hırvatistan -Macaristan ve Ukrayna idi. Turnuvaya katılan ülkelerden ise 33 hakem idi. Yani toplam 45 hakem.
Gürcistan-Finlandiya-B.Britanya-İzlanda-İsveç-Karadağ ve Estonya şampiyonaya katılmalarına karşın hakemleri davet edilmemişti.
Bizim hakemlerimiz ve FIBA hakem eğitmenimiz Murat Biricik, Katowıce—Polonya grubunda görev aldılar. 3 hakemimiz de Belçika-İzlanda-İsrail-Fransa-Slovenya ve Polonya arasındaki maçları yönettiler.
Yönettikleri maçları tüm şartları zorlayarak canlı izledim ve maalesef hiç de başarılı bulamadım.
Kerem Baki daha sonra son 16 grubunda Fransa-Gürcistan maçına atandı ama o maçta da ortalamayı bile tutturamadı.
Çeyrek final maçlarından itibaren atamaları yapan otorite kıta dışı ve takımı olmayan hakemleri atamaya başladı. Bir de bu gruba elenen Fransa-İspanya-Polonya-Litvanya-Letonya-Sırbistan gibi ülkelerin hakemleri eklenince bizimkiler devre dışı kaldılar.
Genel turnuva hakemliği ortalamaya yakın iken çeyrek final maçlarından itibaren gözle görünür performans düşüklüğü başladı.
Özellikle faul standardı ve sportmenlik dışı faul kriterleri yerle bir oldu. Atamaları yapan kişi veya grup o kadar sıkıştı ki, yarı final maçları ile 3.lük ve final maçlarına aynı hakemleri kullanmak zorunda kaldı.
Sonuç olarak bizim hakemlerimiz, Erkan Yolaç ın evet hayır programındaki mehter marşıyla gelip, İzmir marşıyla dönen seyircilere benzediler.
Sadece Avrupa da değil dünyanın değişik ülkelerinde de hakemliğin basketbolun gerisinde olduğuna bir kere daha tanık olduk.
Özel not: Tbf hakem direktörü ilk günden son güne kadar Riga-Letonya daydı. Hakemlerimiz Katowice-Polonya’daydı. Aynı tarihlerde ülkemizde C ve B klasmanı hakem seminerleri yapıldı. Heralde ulusal takımla beraber olması hepsinden önemliymiş.
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE….NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE….
